Sloveski navijači v Južnoafriški republiki so dobro opremljeni. Foto: MMC RTV SLO
Sloveski navijači v Južnoafriški republiki so dobro opremljeni. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska zastava
Slovenske zastave bodo plapolale tudi med današbnjo tekmo Slovenije z Anglijo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovenski navijači v JAR-u
"Uradne" slovenske navijaške barve so temno in svetlo zelena ter bela. Vseeno pa navijači vseeno posežejo tudi po barvah naše zastave. Foto: MMC RTV SLO

Po vsej državi se te dni ni mogoče izogniti izložbam trgovin, ki se kar šibijo pod navijaškimi pripomočki (v preteklih dneh smo tako že pisali o velikem povpraševanju po vuvuzelah), zastavami in zastavicami za avtomobile.

Ravno nad zadnjimi so Slovenci očitno najbolj navdušeni. Kot so za MMC povedali v eni izmed trgovin s športno opremo Hervis, kjer so zastavice prodajali, je njihova zaloga okoli 500 primerkov pošla že v petek. Podobno je tudi v Baby Centru, kjer so nam pojasnili, da so danes zjutraj slovenski nogometni navijači pograbili še zadnjih 20 zastavic.

V enem tednu pošlo 10.000 zastavic
Generalni uvoznik teh malih zastavic, ki so Evropo (predvsem pa Nemčijo, kjer je leta 2006 potekalo nogometno prvenstvo) preplavile že pred štirimi leti, Eurom-Denis-Toys, je iz Kitajske v našo deželico uvozil 10.000 teh izdelkov. "Pošle so v enem tednu. Največ povpraševanja je bilo sicer v Ljubljani in Mariboru, ponudili pa smo jih tudi drugim trgovinam po vsej Sloveniji. Morda jih je še kje v kakšni manjši trgovini mogoče dobiti," so nam pojasnili pri podjetju.

A Slovenci nismo razgrabili le zastavic - povpraševanja je ogromno tudi po drugih "nogometnih" izdelkih. Kupite lahko skoraj vse: majice (na speltu so na voljo za malo manj kot 20 evrov), drese (dobite jih lahko za slabih 70 evrov), čepice (od 13 evrov dalje), šale ter brisače s slovenskim grbom in v barvah naše nogometne reprezentance.

NZS ponuja vse - Trigiji so tako celo na skodelicah
Poleg tega so velika uspešnica tudi skodelice, obeski za ključe, obeski za v avtomobil in seveda otroška oblačila. Kot so nam pojasnili v Baby Centru, so kljub precejšnji ponudbi otroških bodijev, majic, čepic idr. vse razprodali in zdaj čakajo na novo pošiljko omenjenih izdelkov. Vsi tisti, ki želijo navijati v popolni opravi, pa lahko (tudi prek spleta) kupijo tudi nalepko za obraz z napisom sLOVEnija.

Sicer pa je očitno nogometno prvenstvo prava zlata jama (tudi za Nogometno zvezo Slovenije, ki mora odobriti uradne navijaške izdelke) - na spletu je tako mogoče kupiti celo spominske srebrnike. Na prvi strani srebrnika, ki stane od 31 do 49 evrov (odvisno od šatulje, v kateri vam ga dostavijo), sta upodobljena logotip NZS-ja in slovenski državni grb, na drugi strani pa je podoba Afrike z rahlo odmaknjeno Južnoafriško republiko, v sredini pa je nogometna žoga.

Da boste fotografije gledali v pravem okvirju
Poleg tega si lahko, če vas je že (ali pa vas še bo?) zajela nogometna evforija, privoščite tudi miško s podlogo v barvah slovenske reprezentance, pa spletno kamero s slovenskim grbom ali pa prenosni digitalni fotookvir z emblemom nogometne reprezentance - da boste fotografije naših fantov lahko gledali v okvirju, ki jim prav zares pristaja.