Danska ima po treh tekmah tako kot Slovenija šest točk. Foto: EPA
Danska ima po treh tekmah tako kot Slovenija šest točk. Foto: EPA

Jože Pepevnik, novinar Vala 202, je pred četrtim krogom in obračunom med Slovenijo in Dansko gostil novinarja danske tiskovne agencije Ritzaus Buraeu, Mikkela Lundbyja Langerja. Danska je ena najvidnejših evropskih reprezentanc zadnjega obdobja in favorit skupine H, nogometno gledano pa ena tistih držav, ki s svojimi nogometaši dviguje kakovost najmočnejših lig v Evropi.

Mikkel, dobrodošli v Sloveniji, dobrodošli v Ljubljani. Danska reprezentanca je seveda favorit te kvalifikacijske skupine, kakšen pa je ta hip nogometni utrip na Danskem, kakšen je odziv javnosti po šestih osvojenih točkah v prvih treh tekmah teh kvalifikacij?
V bistvu odziv javnosti ni najboljši. Prva tekma proti Finski je bila slaba, potem pa se je Danska rešila z dvema goloma v zadnjih petih minutah. Nato je sledil poraz v Kazahstanu, ki je bil popoln šok za vse: za javnost, za igralce, za selektorja. Pričakovanja danske javnosti so po štirih zelo dobrih reprezentančnih letih, z izjemo zadnjega svetovnega prvenstva, visoka. Tudi na petkovi tekmi proti Severni Irski je bila sicer Danska boljši nasprotnik, a je imela precej sreče, da je severnoirski gol razveljavil sistem VAR. Navijači niso zadovoljni, tudi pri igralcih gre opaziti nekaj neprepričanosti pred to tekmo, niso več tako zanesljivi v izjavah kot prej.

Sorodna novica Danec, ki so mu ukradli zlato medaljo z Eura: "Po Katarju si še nismo popolnoma opomogli"

Je bil poraz v Kazahstanu v drugi tekmi kvalifikacij po vašem mnenju pravočasno opozorilo za Dansko?
Moral bi biti, selektor upa, da je zares tako. Izjemno jezen je bil Hjulmand po tisti tekmi, igralci se takrat ob koncu niso vračali nazaj tako hitro, kot bi se lahko, to jim je zelo zameril. Navajeni so bili zlahka dobivati take tekme. Nisem pa prepričan, da bo po tistem porazu zdaj kar naenkrat vse šlo gladko. Proti Sloveniji pričakujem težko tekmo, tudi preostanek kvalifikacij bo zahteven.

Za danskim reprezentančnim nogometom je, kot ste rekli, zelo dobro obdobje. Trenutna ekipa je videti kot prava mešanica izkušenj in mladosti. Kako vi vidite trenutni potencial tega moštva, te danske reprezentance?
Mislim, da ima ogromen potencial. Ko sem odpotoval na svetovno prvenstvo, sem doma družini dejal, da se bom morda vrnil šele tik pred božičem, da bi znalo biti to za Dansko dolgo prvenstvo. Ni se tako razpletlo, vendar imajo reprezentanti zdaj leto dni časa, da se uigrajo za evropsko prvenstvo, kjer lahko posežejo visoko. No, tja se seveda morajo najprej uvrstiti. Kot ste rekli, nekaj je zelo dobrih mladih igralcev, ki bodo postajali vse boljši. Kjaer in Eriksen sta najizkušenejša, eden od vodij ekipe pa je tudi Andreas Christensen, ki je odigral že obilo tekem, šteje pa šele 27 let.

Sorodna novica Zaradi viroze poleg Gorenca Stankovića vprašljiv nastop še dveh ali treh nogometašev

Kakšna je skrivnost danskega nogometa, kje se skrivajo razlogi za "proizvodnjo" tako kakovostnih nogometašev? Vemo, danska liga ne spada med najboljše v Evropi, kako torej Danska dobiva takšne igralce? Zakaj je Danska tako uspešna?
Vse se je začelo pred dvajsetimi leti, ko je dolgoletni selektor Morten Olsen postavil sistem vzgoje mladih nogometašev pod okriljem nogometne zveze, ki poteka še zdaj. Vključeni so tudi vsi klubi, družno se v sklopu enega programa skrbi za mlade nogometaše. Tuji klubi to opazujejo in jih včasih že zelo mlade tudi odpeljejo. Vsi ključni igralci te reprezentance, Eriksen, Hojbjerg, Kjaer in Christensen, so Dansko zapustili že kot najstniki.

Kam Danska nogometno gledano gravitira, k Nemčiji ali Angliji? Kaj se na Danskem najbolj spremlja, je to Premier liga ali Bundesliga, kakšen nogomet radi gledajo Danci?
Večina Dancev, če ne spremlja domače lige, gleda angleško Premier ligo. Nemška Bundesliga je najbolj popularna na jugu države, kar pa izvira še iz časov, ko so televizijski sprejemniki tam "lovili" večinoma nemške programe. Kar se reprezentance tiče, pa ima ta morda svoje korenine v nizozemskem nogometnem gibanju iz 70. let prejšnjega stoletja. Tako že zadnjih nekaj desetletij teži k igri z žogo v nogah, dobri tehnični podkovanosti, ideji t. i. totalnega nogometa. Kar gledamo zdaj, je nasledstvo tistih časov, pomešano z nemškim "gegenpressingom".

Sorodna novica Misija Nemčija 2024 se začenja z optimizmom in jasnim ciljem

Ljudje, ki v Sloveniji podrobno spremljajo nogomet, vedo vse o Christianu Eriksenu in tudi Kasperju Schmeichlu. Mene pa ta hip najbolj navdušuje Rasmus Hojlund, mladi napadalec, ki je pred odhodom v Atalanto igral za graški Sturm, v bližini Slovenije. Kako vi vidite njegov napredek, njegov potencial in kakšna je že zdaj njegova vloga v tej reprezentanci?
Odkar je zapustil København, je zares pustil velik vtis, zelo je napredoval. V Københavnu so se odločili razvijati drugega napadalca, ki pa se za zdaj ni obnesel. Že v Avstriji je Hojlund opozoril nase, zdaj pa blesti v italijanski ligi in v reprezentanci. Zadnjih deset let je Danska iskala pravega osrednjega napadalca in Hojlund za zdaj igra zelo dobro, upam, da mu bo to uspevalo tudi v daljšem obdobju. V preteklosti smo veliko pričakovali od Dolberga, ki pa se mu ni uspelo tako zelo uveljaviti. Hojlund ima zares lepo priložnost, da zasede položaj osrednjega napadalca.

Le še zadnje vprašanje: dejali ste, da niste optimistični, pa vendar me zanima vaša napoved rezultata tokratne tekme? Lahko ste pristranski, tega vam ne bomo zamerili.
Selektor Kasper Hjulmand si zelo želi zadržati prazno mrežo, mislim, da bi se zadovoljil tudi s še eno grdo zmago z 1:0. Tudi če bo Dansko znova moral reševati VAR. Tri točke bi pred počitnicami prijale, tako selektor kot igralci bi bili zadovoljni, optimizem nad dansko igro pa še vedno lahko pride jeseni.

Vabljeni k poslušanju pogovora:

Tovarna talentov, ki odidejo že kot najstniki