Odion Ighalo je načel mrežo LASK-a. Foto: Reuters
Odion Ighalo je načel mrežo LASK-a. Foto: Reuters

Rdeči vragi so bili v Avstriji ves čas boljši tekmeci, v 28. minuti pa jim je uspelo premoč na zelenici tudi kronati. Prvo podajo Bruna Fernandesa je Dominik Reiter še izbil, toda portugalski vezist je znova prišel do žoge in jo iznajdljivo poslal na rob kazenskega prostora, kjer jo je sprejel Odion Ighalo. Nigerijski napadalec je potrdil, da je v izvrstni formi. Žogo si je ob Reneju Rennerju z žongliranjem namestil na levico in jo s pomočjo prečke poslal v mrežo.

58. minuta je tekla, ko so gostje povišali prednost. Ighalo je lepo na levi strani zaposlil samega Daniela Jamesa, ki je stekel proti vratom, na robu kazenskega prostora prodrl proti sredini, brez težav preigral Germota Traunerja in za svoj prvi zadetek v evropskih tekmovanjih žogo poslal v bližnji kot vratarja Alexandra Schlagerja, ki je nemočen obstal. Štiri minute pozneje se je po še eni izvrstni podaji Fernandesa velika priložnost ponudila Ighalu, ki je žogo že spravil mimo Schlagerja, toda zadel je le vratnico.

Manchester United je še trikrat matiral domačo obrambo. Najprej je Juan Mata v 82. minuti stekel po desni strani in podal na sredino Fredu, ki je izkušenega Španca zaposlil z mojstrsko globinsko podajo za hrbet zadnji liniji LASK-a. Mata se je sam znašel pred vratarjem in ga brez težav premagal. V drugi minuti sodnikovega dodatka sta akcijo izpeljala rezervista Tahith Chong, ki je podal, in Mason Greenwood, ki je po levi strani prodrl in žogo s pomočjo obeh vratnic poslal v mrežo, kar je bil že njegov peti zadetek v tej sezoni Evropske lige. Piko na i odlični predstavi rdečih vragov je postavil še en rezervist, Andreas Pereira, ki je s približno 30 metrov presenetil Schlagerja.

Kai Havertz je takole popeljal Bayer v vodstvo na Ibroxu. Foto: Reuters
Kai Havertz je takole popeljal Bayer v vodstvo na Ibroxu. Foto: Reuters

Do visoke prednosti je v gosteh prišel tudi Basel, ki je trikrat zatresel mrežo Eintrachta. V 27. minuti je goste v vodstvo z imenitno izvedenim prostim strelom povedel Samuele Campo. V 73. minuti je Campo za povišanje prednosti v protinapadu podal Kevinu Buaju, ki je 12 minut pozneje podajo vpisal ob zadetku Fabiana Freija.

Z zmago 3:1 se iz Glasgowa vrača Bayer Leverkusen. Kai Havertz je mrežo Rangersov načel z bele točke v 37. minuti. V 67. minuti je odbito žogo s prve s približno 13 metrov za hrbet Allana McGregorja poslal Charles Aranguiz. 75. minuta je tekla, ko je nekaj upanja domači vrsti po kotu z glavo vlil George Edmundson, a je za občutno prednost Bayerja pred povratno tekmo v Nemčiji v 88. minuti po lepi akciji in iznajdljivem preigravanju zadel Leon Bailey.

V gosteh je slavil tudi Šahtar, ki je z 2:1 ugnal Wolfsburg. Junior Moraes je zasedbo iz Donecka v vodstvo popeljal v 17. minuti. V 22. minuti je imel Viktor Kovalenko lepo priložnost za povišanje prednost, a je njegov poskus z bele točke zaustavil Keon Casteels. V drugi minuti sodnikovega podaljška je na drugi strani enajstmetrovko zapravil tudi Wout Weghorst, ki mu je ob strelu spodrsnilo in žoga je zletela visoko prek vrat. Po kotu je z glavo izenačil John Brooks v tretji minuti drugega dela, v 73. minuti pa je za zmago Šahtarja odbito žogo po prostem strelu Alana Patricka in prečki v mrežo z glavo poslal Marcos Antonio.

Edin Višća je bil mož odločitve v Carigradu. Foto: Reuters
Edin Višća je bil mož odločitve v Carigradu. Foto: Reuters

Za edino domačo zmago je z bele točke zadel Edin Višća, s tem zadetkom pa je Bašakšehir premagal Köbehnavn. Olympiakos je z igralcem manj na domači zelenici remiziral z Wolverhamptonom. Zadela sta Youseff El Arabi in Pedro Neto.

Zaradi širjenja novega koronavirusa sta tekmi Sevilla - Roma in Inter - Getafe preloženi. Evropska nogometna zveza bo v torek izvedla sestanek z vsemi svojimi članicami, na katerem bo govorila o preložitvi tekem Lige prvakov in Evropske lige, hkrati tudi o morebitni prestavitvi evropskega prvenstva na prihodnje leto. Za zdaj je tudi prestavila povratni tekmi osmine finala Lige prvakov Manchester City – Real Madrid in Juventus – Lyon, saj sta španski in italijanski klub v karanteni.

Manchester United se je znesel nad Linzem

Osmina finala, prve tekme:
EINTRACHT FRANKFURT - BASEL 0:2 (0:1)
Campo 27., Bua 73., Frei 85.

ISTANBUL BAŠAKŠEHIR - KÖBENHAVN 1:0 (0:0)
Višća 88./11-m


LASK LINZ - MANCHESTER UNITED 0:5 (0:1)
Ighalo 28., James 58., Mata 82., Greenwood 92., Pereira 93.

LASK: Schlager, Ramsebner, Trauner, Ranftl, Reiter, Holland (76./Haudum), Michorl, Renner, Tetteh (61./Raguž), Frieser (71./Balić), Klauss.

Manchester United: Romero, Williams, Maguire, Bailly, Shaw, Fred, McTominay, Fernandes (78./Pereira), Mata, James (71./Chong), Ighalo (85./Greenwood).

Sodnik: Artur Soares Dias (Portugalska)


OLYMPIACOS - WOLVERHAMPTON 1:1 (0:0)
El Arabi 54.; Neto 67.
RK: Semedo 29./Olympiacos

RANGERS - BAYER LEVERKUSEN 1:3 (0:1)
Edmundson 75.; Havertz 37./11-m, Aranguiz 67., Bailey 88.

WOLFSBURG - ŠAHTAR DONECK 1:2 (0:1)
Brooks 48.; Moraes 17., Antonio 73.
Kovalenko (Šahtar) v 22. in Weghorst (Wolfsburg) v 45. minuti sta zapravila 11-m.

Preloženo:
SEVILLA - ROMA
INTER - GETAFE

Povratne tekme so preložene. Njihova dokončna usoda bo znana na torkovem sestanku Uefe in njenih članic.