Razočaranje Interjevih nogometašev po zadetku za 3:2. Foto: EPA
Razočaranje Interjevih nogometašev po zadetku za 3:2. Foto: EPA
Slavje nogometašev Seville. Foto: Reuters
Slavje nogometašev Seville. Foto: Reuters

Inter je na začetku tekme sicer hitro povedel, že v 5. minuti po protinapadu. Po desni strani je prodrl Romelu Lukaku, ki je bil prehiter za Diega Carlosa. V kazenskem prostoru je Belgijca nepravilno ustavil z roko in sodnik Danny Makkelie je pokazal na 11-metrovko. Lukaku je prevzel odgovornost in sam streljal z bele točke ter bil uspešen. Zadel je že na 11. zaporedni tekmi Evropske lige, skupaj pa 34. v tej sezoni, s čimer je izenačil klubski rekord Ronalda iz sezone 1997/98!

Na izenačenje Seville ni bilo treba dolgo čakati. V 12. minuti je z desne strani predložek pred vrata poslal Jesus Navas, z glavo pa je mrežo v padcu zatresel Luuk de Jong. Handanović je bil ob njegovem strelu s petih metrov nemočen. Nizozemec je v nedeljo kot rezervist v 78. minuti odločil polfinale proti Manchester Unitedu (2:1).

Zadetka Lukakuja in Godina v finalu proti Sevilli

Godin odgovoril na dvojček de Jonga
Pozneje sta se ekipi umirili, živčnejši je bil le trener italijanskih podprvakov Antonio Conte, ki je zahteval še eno 11-metrovko po domnevni igri z roko Seville, a je ni dobil.

V 33. minuti je sledilo vodstvo Špancev. De Jong je bil še enkrat uspešen z glavo po prostem strelu Everja Banege in Sevilla je povedla z 2:1. Žoga je poletela proti daljši vratnici in Samir Handanović je ni mogel ujeti. Toda vodstvo Andaluzijcev je trajalo še manj časa kot tisto Interja na začetku tekme. Milančani so namreč izid poravnali le tri minute pozneje. S prostega strela je podal Marcelo Brozović, v skoku pa je bil najvišji Diego Godin in matiral maroškega vratarja Bona.

Zadetka de Jonga v finalu proti Interju

Lukaku podstavil nogo in matiral "Sarmo"
V drugem polčasu tekma ni bila tako živahna, priložnosti je bilo manj. Pri Interju se je najprej v 65. minuti v izjemnem položaju znašel Lukaku, ki je prišel sam pred kazenski prostor, vendar je bil Bono uspešnejši.

Nato pa je sijajni napadalec v 74. minuti z obilo smole zadel mrežo na nasprotni strani. Po prostem strelu Seville se je že zdelo, da je nevarnost mimo, ko se je za imeniten strel s škarjicami odločil branilec Diego Carlos. Žoga bi šla mimo leve vratnice, a je Lukaku pred vrati instinktivno podstavil nogo in nekoliko spremenil smer žogi, ta pa je končala za hrbtom "Sarme".

Avtogol Lukajuja po škarjicah Diega Carlosa za veliko zmago Seville

Po štirih letih Sevilla znova dvignila pokal
36-letni Handanović je kapetan Interja in bi v primeru uspeha iz rok predsednika Uefe Aleksandra Čeferina prejel pokal za zmago. Toda to se na žalost številnih slovenskih navijačev, ki so mu privoščili prvo lovoriko v karieri, ni zgodilo.

Črno-modri so igrali z isto začetno enajsterico, ki je v ponedeljek v polfinalu s 5:0 odpravila Šahtar, v končnici pa poskušali še s svežimi zvezdniki s klopi (Eriksen, Sanchez, Candreva), a je obramba Seville zdržala in se veselila šestega naslova tem tekmovanju, prvega po letu 2016. Predtem je ta pokal dvignila še v letih 2006, 2007, 2014 in 2015.

Inter je imel zadnjo pravo priložnost v 81. minuti. Po gneči v kazenskem prostoru je streljal Alexis Sanchez, žoga je vratarju Bonoju ušla, a jo je na golovi črti izbil Jules Kounde.

Handanović: Velika grenkoba in razočaranje
Antonio Conte ni bil uspešen v svojem prvem evropskem finalu v vlogi trenerja. Foto: Reuters
Antonio Conte ni bil uspešen v svojem prvem evropskem finalu v vlogi trenerja. Foto: Reuters

Finale:
SEVILLA – INTER 3:2 (2:2)
de Jong 12., 33., Lukaku 74./ag; Lukaku 5./11-m, Godin 36.

Sevilla: Bono, Navas, Kounde, Diego Carlos (86./Gudelj), Reguilon, Banega, Fernando, Jordan, Suso (78./Vazquez), L. de Jong (85./En-Nesyri), Ocampos (71./Munir).

Inter: Handanović, Godin (90./Candreva), de Vrij, Bastoni, D'Ambrosio (78./Moses), Barella, Brozović, Gagliardini (78./Eriksen), Young, Martinez (78./Sanchez), Lukaku.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)

Vsi goli s tekme Sevilla – Inter

Zmagovalci Evropske lige:
2010: Atletico Madrid (Španija)
2011: Porto (Portugalska)
2012: Atletico Madrid (Španija)
2013: Chelsea (Anglija)
2014: Sevilla (Španija)
2015: Sevilla (Španija)
2016: Sevilla (Španija)
2017: Manchester United (Anglija)
2018: Atletico Madrid (Španija)
2019: Chelsea (Anglija)
2020: Sevilla (Španija)

Podelitev pokala po finalu Evropske lige Sevilla - Inter