Zvonimir Boban (levo) v družbi z Radenkom Mijatovićem, Aleksandrom Čeferinom in Martinom Koželjem (generalni sekretar NZS-ja). Foto: BoBo/Borut Živulović
Zvonimir Boban (levo) v družbi z Radenkom Mijatovićem, Aleksandrom Čeferinom in Martinom Koželjem (generalni sekretar NZS-ja). Foto: BoBo/Borut Živulović

Boban je bil tesen sodelavec Čeferina. Od leta 2021 je pri Uefi prav na Čeferinovo željo opravljal funkcijo vodje nogometnih operacij.

Boban se s Čeferinom ni strinjal pri spremembi statuta, ki bi Slovencu na vrhu Uefe omogočil četrti mandat predsednika. Čeferinu se bo aktualni mandat iztekel leta 2027. Po statutu ne bi smel več kandidirati, saj na predsedniškem mestu ne smeš biti dlje od dvanajstih let.

Boban: To je pogubna ideja

Boban je nestrinjanje izrazil v odprtem pismu. "Govoril sem s predsednikom Uefe o težavi, ki se je zgodila na zadnjem zasedanju izvršnega odbora v Hamburgu. Šlo je za predlog o spremembi statuta, ki bi Čeferinu na naslednjem kongresu 8. februarja v Parizu omogočil novo kandidaturo po izteku tega mandata, ki bi moral biti zadnji. Potem ko sem izrazil zaskrbljenost in nestrinjanje z načinom in samim predlogom, mi je predsednik odgovoril, da zanj ne obstaja nikakršen pravni ne moralno-etični zadržek in da bo nadaljeval s po mojem mnenju pogubno idejo," je med drugim zapisal Boban.

"Če bi sprejel tako težko in napačno odločitev, bi bil proti svojim načelom in vrednotam, v katere globoko verjamem. Ne igram junaka in dobro vem, da so številni istega mišljenja – morda naivnega, ampak pravega. V teh treh letih je bilo sodelovanje s Čeferinom in kolegi v Uefi izvrstno. Hvala jim, želim jim vse najboljše," je pismo sklenil Boban.

Uefa: Razšli smo se sporazumno

Odhod Bobana so potrdili tudi pri Uefi. "Radi bi sporočili, da se je Uefa sporazumno razšla z Zvonimirjem Bobanom. Boban se je organizaciji pridružil leta 2021 in bil začetnik nekaterih pomembnih projektov v tehničnem razvoju, vključno z ustanovitvijo Uefinega nogometnega odbora in mladinskega nogometnega foruma. Zahvaljujemo se mu za opravljeno delo in mu želimo veliko sreče v prihodnosti," so na kratko zapisali pri Uefi.

Sorodna novica Uefa: Nov mandat Čeferinu omogoča že obstoječi statut

Čeferin na čelu Uefe od leta 2016

Novica o Bobanovem odhodu sledi poročanju v decembru, ko je predvsem v angleških medijih prah dvignil domnevni poskus Čeferina za spremembo statuta Uefe, ki bi mu omogočila še en predsedniški mandat. Te navedbe so takrat zanikali pri Uefi, kjer so poudarili, da možnost še enega mandata za Čeferina predvidevajo že obstoječi predpisi.

Grosupeljski odvetnik je prvi mandat na mestu predsednika Uefe nastopil leta 2016, ko je po manj kot dveh letih mandata nasledil Michela Platinija. Eden od njegovih predlogov, ki so mu tlakovali pot do predsedniške funkcije, pa je bila tudi omejitev števila mandatov v Uefi na tri. Po obstoječem statutu sicer omejitev ne učinkuje za mandate pred letom njene uvedbe.