Andraž Šporar je v svojem 50. reprezentančnem nastopu zatresel mrežo Malte. Foto: Reuters
Andraž Šporar je v svojem 50. reprezentančnem nastopu zatresel mrežo Malte. Foto: Reuters

Po prvem polčasu pripravljalne tekme je Slovenija vodila. Veliko napako domačega vratarja Henryja Bonella je v 28. minuti unovčil Andraž Šporar in v svojem 50. reprezentančnem nastopu s 15 metrov zatresel mrežo Malte. Slovenci so tako kronali premoč, bili so konkretnejši, ob izteku 17. minute je Jure Balkovec zadel prečko. V 22. minuti je po uigrani akciji do strela prišel Šporar, toda žoge ni najbolje zadel.

Benjamin Šeško je preprečil, da bi Malta prvič premagala Slovenijo. To je bilo sedmo medsebojno srečanje, Slovenija ima pet zmag, dvakrat je bilo neodločeno. Foto: Reuters
Benjamin Šeško je preprečil, da bi Malta prvič premagala Slovenijo. To je bilo sedmo medsebojno srečanje, Slovenija ima pet zmag, dvakrat je bilo neodločeno. Foto: Reuters

Šok – dva zadetka v dobrih treh minutah
Drugi polčas je prinesel mučne trenutke. Kot da bi bilo Sloveniji ob odhodu kapetana Oblaka z igrišča (veliko dela ni imel, v okvir vrat je zletela ena žoga) kar vseeno, kakšna je njena podoba. In ta je bila daljše obdobje zelo slaba, z napakami v obrambi in tudi z neodločnostjo v zvezni vrsti, v kateri je priložnost v začetni postavi dobil Jasmin Kurtić. Vso tekmo je odigral Tomi Horvat.

Malta je izenačila v 54. minuti, ko je Matthew Guillaumier natančno sprožil z več kot dvajsetih metrov. Malo pred tem je po napaki Blažiča Malta izpeljala protinapad tri na dva, Paul Mbong je sprožil, njegov strel je blokiral Vanja Drkušić, ki je bil od prve minute v vlogi osrednjega branilca, ob njem pa v prvem polčasu Jaka Bijol in v nadaljevanju Miha Blažič.

Komaj je Slovenija dojela, da z Malto ne bo šale, že je sledil nov šok: Stephen Pisani je odlično izvedel prosti strel, žoga je šla v levi zgornji kot Vida Belca, ki je bil nemočen.

Malta povzročila Slovencem veliko težav

Končno – Benjamin Šeško!
Slovenski odgovor je bil precej anemičen, igra ni in ni stekla, Malta pa je pogosto tudi na agresiven način onemogočala slovenske napade. Benjamin Šeško je prvič zapretil v 64. minuti. Atraktivno je na prsih sprejel žogo in dobro meril z volejem, toda Bonello je bil na mestu.

Ob izteku 80. minute je Slovenija le izenačila, Šeško je pokazal svoje mojstrstvo in od daleč močno sprožil z levico za svoj enajsti reprezentančni gol.

Bilo je težko, to je bila prava tekma, ne prijateljska.

Boštjan Cesar
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Podcenjevanje v drugem polčasu?
"V drugi polčas nismo šli tako, kot bi morali. Hitro smo dobili gol, to nas je malo šokiralo, potem smo hitro prejeli še en gol. Fantje so se borili, a dolgo že nismo bili skupaj. Tudi to je vplivalo na igro. Počasi se sestavljamo. Še vedno smo odigrali nekaj dobrih stvari. Bolje, da se nam je takšna tekma zgodila zdaj," je za Sportklub povedal Šeško.

V torek v razprodanih Stožicah s Portugalsko
Kljub očetovi smrti je selektor Matjaž Kek odpotoval na Malto, a je bil vseeno v vlogi selektorja danes njegov pomočnik Boštjan Cesar: "Tekma se je začela kar obetavno in smo narekovali ritem, mogoče v določenih segmentih nismo bili dovolj dobri. Smo pa zadeli, a nato prejeli dva lepa gola. Reakcija po teh dveh zadetkih je bila odlična, z izidom pa ne morem biti čisto zadovoljen. Bilo je težko, to je bila prava tekma, ne prijateljska."

Za TV Slovenija je tekmo komentiral tudi Andraž Šporar: "Ko nismo stoodstotni, blizu igralcev in dovolj agresivni, imamo lahko težave z vsako reprezentanco. A gremo naprej, že čez pet dni je nova tekma."

V torek čaka Slovenijo dvoboj s Portugalsko v Stožicah (Portugalska je na četrtkovi prijateljski tekmi s 5:2 premagala Švedsko), kamor junija prihajata še Armenija in Bolgarija.

Slovenci niso zadovoljni po remiju z Malto
V Stožicah opravili delo

Na stadionu v Stožicah so končali polaganje nove travnate površine. Pred torkovo tekmo Slovenije in Portugalske zdaj potekajo še zaključna dela. Stadion je v zadnjih tednih dobil tudi nove reflektorje in ozvočenje.

PRIPRAVLJALNA TEKMA (Valletta)

MALTA – SLOVENIJA 2:2 (0:1)
1652; Guillaumier 54., Pisani 58.; Šporar 28., Šeško 81.

Malta: Bonello, J. Borg, Z. Muscat, S. Borg (46./Pepe), Corbolan (81./Zammit Lonardelli), Yankam, Guillaumier, Pisani (76./N. Muscat), J. Mbong, Montebello (od 67. Reid), P. Mbong (81./Portelli).

Slovenija: Oblak (46./Belec), Stojanović, Drkušić, Bijol (46./Blažič), Balkovec, Horvat, Gnezda Čerin (62./Elšnik), Kurtić (78./Gorenc Stanković), Mlakar (46./Verbič), Šporar, Šeško.

Sodnik: Sandi Putros (Danska)


Torek ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – PORTUGALSKA


Tekme slovenskih tekmecev na Euru

RUSIJA – SRBIJA 4:0 (2:0)
Mirančuk 22./11-m, 55., Osipenko 32., Sergejev 91.
RK: Gajić 21./Srbija

PORTUGALSKA – ŠVEDSKA 5:2 (3:0)
Leao 24., Nunes 33., Fernandes 45., Bruma 57., Ramos 62.; Gyokeres 59., Nilsson 90.

Sobota ob 20.00:
ANGLIJA – BRAZILIJA

DANSKA – ŠVICA

Ponedeljek ob 18.00:
CIPER – SRBIJA

Torek ob 20.15:
DANSKA – FERSKI OTOKI

Ob 20.45:
ANGLIJA – BELGIJA