Selektor Matjaž Kek je kljub očetovi smrti v sredo vodil trening reprezentance, ki je popoldne odletela na Malto, kjer jo v četrtek ob 19.00 čaka pripravljalna tekma. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Matjaž Kek je kljub očetovi smrti v sredo vodil trening reprezentance, ki je popoldne odletela na Malto, kjer jo v četrtek ob 19.00 čaka pripravljalna tekma. Foto: www.alesfevzer.com

Uradna novinarska konferenca pred tekmo z Malto je minila brez selektorja Matjaža Keka, ki izpušča medijske obveznosti zaradi smrti v družini. Dan pred gostovanjem na Malti je umrl selektorjev oče Franc Kek, nekdanji nogometaš NK-ja Maribor (1961–64) in pokalni prvak Slovenije z Železničarjem Maribor leta 1960.

Iz razumljivih razlogov je obstajala možnost, da bi Matjaž Kek izpustil gostovanje in četrtkovo tekmo Malta – Slovenija, ki se bo v Ta'Qaliju začela ob 19.00, a je nazadnje vseeno odpotoval na sredozemski otok.

Slovenci želijo na Malti od začetka narekovati ritem

Malta prvi korak proti junijskemu cilju

Pred novinarje sta stopila glavni pomočnik Boštjan Cesar in kapetan Jan Oblak.

"Kot smo že dejali, naša želja ni, da na evropskem prvenstvu samo nastopimo, ampak tam tudi nekaj naredimo. Ti dve tekmi sta pomembni za ekipo, za samozavest. Uvrstili smo se na EP, ampak to je preteklost. Zdaj so novi cilji in nove želje. Moramo vse narediti, da status ohranimo in nadaljujemo dober niz," je prvi vratar reprezentance pojasnjeval, zakaj je tekma pri Malti več kot dobrodošla za slovensko ekipo.

Oblak je še enkrat poudaril, da Slovenija na junijsko evropsko prvenstvo v Nemčiji ne gre le nastopat in častno sodelovat. "Tudi zato sta ti dve tekmi pomembni, vsak tekmec je vreden spoštovanja. Tudi tekma z Malto ne bo lahka, saj tudi ona napreduje iz leta v leto. Veliko ekip je imelo na Malti težave, tudi mi. Tako da pričakujem trdo tekmo in treba bo dati vse od sebe," je 31-letni Škofjeločan posvaril pred podcenjevanjem in morebitnim hranjenjem moči za poznejšo torkovo tekmo s Portugalci.

Kapetan Jan Oblak se je spomnil prejšnjih kvalifikacij za SP 2022, ko so Slovenci imeli kar nekaj težav z Malto. Vendar več doma, ko je bilo le 1:0 in je odločil Sandi Lovrić. Na gostovanju na sredozemskem otoku je bil zatem gladkih 4:0 (Iličić 2, Šporar, Šeško). Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Jan Oblak se je spomnil prejšnjih kvalifikacij za SP 2022, ko so Slovenci imeli kar nekaj težav z Malto. Vendar več doma, ko je bilo le 1:0 in je odločil Sandi Lovrić. Na gostovanju na sredozemskem otoku je bil zatem gladkih 4:0 (Iličić 2, Šporar, Šeško). Foto: www.alesfevzer.com

Vaja za nasprotnike s tremi branilci

"Malta ni lahek zalogaj. Gre za ekipo, ki iz leta v leto napreduje. V preteklih kvalifikacijah so imele na Malti težave vse ekipe. Tudi mi smo, ko smo nazadnje gostovali tukaj, težko zmagali. Dali bomo vse od sebe, tako kot na vsaki tekmi. Že ko igraš pred blokom s prijatelji, želiš vedno zmagati. Vse bomo naredili, da nam to uspe," je z nasmeškom Oblak poudaril, da obisk Malte ni prijateljske narave, temveč del priprave na Euro 2024.

Malta je bila za lažjega nasprotnika v marčnem reprezentančnem oknu izbrana tudi, ker igra s tremi branilci v zadnji vrsti. Podobno ostane tudi postavitev Portugalske, ko preidejo v napad, zadaj ostane trojica branilcev. Takšen pristop k branjenju s tremi branilci pa goji tudi prvi slovenski nasprotnik na evropskem prvenstvu – Danska.

Brez razkritja prve enajsterice in obsega menjav

"Nekatere spremembe bomo v ekipi opravili že na prvi tekmi, zadnje informacije bodo igralci dobili danes. Nikakor ne bomo pustili, da Malta vodi igro, ampak bomo skušali takoj visoko napasti," je Boštjan Cesar odgovoril na vprašanje, kako se bodo Slovenci lotili tekme pri Malti, a hkrati ni razkril, s kakšno postavo se bo začela četrtkova tekma.

Strokovni štab sta ob začetku marčnega zbora najbolj skrbela pripravljenost in zdravstveno stanje Benjamina Verbiča, ki se je pozimi ukvarjal s kopico zdravstvenih težav. "Benjamin je opravil vse treninge na Brdu brez težav, tako da to je spodbudno. Ima pa nekaj težav Sandi Lovrić, ki je načet odigral že zadnjo tekmo Udineseja," je zdravstveno stanje reprezentantov predstavil Cesar.

Portugalci, ki v četrtek doma gostijo Švede, bodo na primer počitek namenili osmim udarnim igralcem, ki pa bodo nato zaigrali na težko pričakovani torkovi tekmi v Ljubljani. Takoj po četrtkovi tekmi sledi polet v domovino, petek bo namenjen regeneraciji, nato sledijo trije dnevi priprav za tekmo s Portugalsko v razprodanih Stožicah.

Cesar o Portugalski: Dobivam klice z vseh koncev Slovenije, iz Hrvaške in Italije

Posnetek celotne novinarske konference:


PRIPRAVE NA EURO 2024

PRIJATELJSKE TEKME SLOVENIJE

Četrtek ob 19.00:
MALTA – SLOVENIJA

Torek ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – PORTUGALSKA

Torek, 4. junija (Ljubljana):
SLOVENIJA – ARMENIJA

Sobota, 8. junija (Ljubljana):
SLOVENIJA – BOLGARIJA


TEKME SLOVENSKIH TEKMECEV

Četrtek ob 18.00:
RUSIJA – SRBIJA

Ob 20.45:
PORTUGALSKA – ŠVEDSKA

Sobota ob 20.00:
ANGLIJA – BRAZILIJA

DANSKA – ŠVICA

Ponedeljek ob 18.00:
CIPER – SRBIJA

Torek ob 20.15:
DANSKA – FERSKI OTOKI

Ob 20.45:
ANGLIJA – BELGIJA