Thierry Neuville se je veselil prve zmage v sezoni. Foto: EPA
Thierry Neuville se je veselil prve zmage v sezoni. Foto: EPA

Na drugem in tretjem mestu sta končala njegova moštvena kolega Estonec Ott Tänak in Španec Dani Sordo.

Tänak je na drugem mestu zaostal za 15 sekund, Sordo na tretjem pa 1:49,7 minute. Z zaostankom 3:42,2 je bil četrti Francoz Pierre-Louis Loubet (Ford), ki je kljub številnim težavam odpeljal zelo uspešen reli, na roko pa mu je šel tudi odstop Britanca Elfyna Evansa (Toyota). Evans je bil po drugem dnevu četrti, a je danes odstopil na povezovalni poti do prve hitrostne preizkušnje.

Zgodovina – trojna zmaga
Prvič v zgodovini svetovnega prvenstva je moštvo Hyundai doseglo trojno zmago. Toyota pa je po drugi strani imela obilo težav z grškimi cestami. "Še posebej sem vesel za ekipo, saj smo imeli zelo zapleten začetek sezone. To je prvič, da smo dosegli trojno zmago, kar je nagrada za leta trdega dela," je povzel Neuville, ki za Hyundai dirka že od leta 2014.

Odstop superveterana
Na grškem reliju je četrtič in zadnjič v tej sezoni nastopil tudi devetkratni svetovni prvak, 48-letni Sebastien Loeb (Ford), ki je po prvem dnevu tudi vodil. Na uvodni dirki v Monte Carlu je pometel s konkurenco, na Portugalskem odstopil, v Keniji je bil osmi, tokrat pa je zaradi okvare alternatorja znova odstopil.

Zmagoviti Hyundaijev trojec je izkoristil tudi napako vodilnega v skupnem seštevku, Finca Kalleja Rovanperäja (Toyota), ki je v nesreči poškodoval svojo toyoto yaris in reli končal na 15. mestu. Vseeno je Finec na današnji zadnji hitrostni preizkušnji, kjer so bile na voljo dodatne točke, zbral štiri točke, saj jo je zaključil kot drugi. Današnja zadnja preizkušnja je pripadla Tänaku, ki si je tako privozil še pet dodatnih točk.

Jezni Tänak: Škoda
A vsi v taboru zmagovalcev niso bili zadovoljni. Drugouvrščeni Tänak, zmagovalec zadnjih dveh dirk, je vnovič zmanjšal zaostanek v lovu za vodilnim Fincem, vendar meni, da bi morala ekipa poskrbeti, da bi na koncu zmagal on. Estonec bi tako dobil 25 namesto 15 točk, ki jih bo prejel za drugo mesto. "Če se želiš boriti za naslov, je bila odločitev moštvenih ukazov napačna. Če želiš imeti dober PR, je bila dobra odločitev. Odvisno, kako na to gledaš. Škoda," je bil po dirki jezen Tänak.

V skupnem seštevku je tako še vedno na vrhu Rovanperä, ki bo tudi verjetno postal svetovni prvak, a je izgubil nekaj točk v boju za naslov. Trenutno ima pred Tänakom 53 točk naskoka. Neuville je z zmago zdaj skočil na tretje mesto pred Evansa, ki je po tem odstopu četrti.

Do konca sezone so še tri dirke. Naslednja bo med 29. septembrom in 2. oktobrom na Novi Zelandiji.