Tadej Pogačar je pri 25 letih dosegel že 15. etapno zmago na tritedenskih dirkah. Postal je tretji Slovenec po Primožu Rogliču (19 zmag) in Mateju Mohoriču (5) z zmagami na Touru, Giru in Vuelti. Skupno ima v karieri 71 zmag. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je pri 25 letih dosegel že 15. etapno zmago na tritedenskih dirkah. Postal je tretji Slovenec po Primožu Rogliču (19 zmag) in Mateju Mohoriču (5) z zmagami na Touru, Giru in Vuelti. Skupno ima v karieri 71 zmag. Foto: Reuters

"Pogi" (UAE Emirates) je želel rožnato majico že v soboto, a je v sprinterskem zaključku naletel na dva premočna tekmeca. Dan pozneje je v Piemontu uresničil svojo namero.

"To je bil moj cilj, vse odkar sem dobil etapo na Touru. Manjkala mi je le še etapna zmaga na Giru. Zato je danes poseben občutek. Slaviti na vseh treh velikih dirkah je velik dosežek, saj se s tem ne more pohvaliti množica kolesarjev. Obleči majico vodilnega že po drugi etapi mi daje potrditev, da sem v dobri formi in da ekipa dela dobro. Zelo sem zadovoljen, da smo danes odpeljali tako, kot smo," je za Val 202 dejal gorenjski volk, zdaj 108. kolesar z etapnimi zmagami na dirkah po Franciji (11), Italiji in Španiji (3).

Podkast SOS-odmev po dveh etapah Gira

139 Odličen začetek Gira, Pogačar že v rožnatem

Dolgo je bila med drugo etapo v ospredju peterica ubežnikov, vsi Italijani. Andrea Piccolo (EF Education EasyPost) se je dobrih 40 kilometrov pred ciljem na prvem kategoriziranem vzponu dneva oddaljil od preostale četverice kolesarjev in bil nato sam v ospredju. Prvi je prečkal tudi predzadnji gorski cilj dobrih 23 km pred koncem etape. Najbližji zasledovalec je tedaj za njim zaostajal dobro minuto, glavnina pa slabi dve minuti.

Po težavah s kolesom tudi padel

Sredi ciljnega vzpona k svetišču Santuario di Oropa (11,8 km; 6,1 odstotka) je bil tudi Piccolo ujet. Pogačar je ob vznožju klical na pomoč ekipno vozilo, saj se mu je zaradi globoke luknje na cesti predrla sprednja guma. Pri tem je v zavoju na mestnih ulicah Bielle pri nizki hitrosti za hip izgubil nadzor nad kolesom in padel z njega na tla, vendar brez nikakršnih posledic. S pomočjo ekipnih kolegov je hitro ujel glavno skupino, ki mu je sprva ušla za približno 20 sekund.

UAE Emirates je pred najzahtevnejšim delom klanca v zadnjih sedmih kilometrih začel narekovati močan ritem, po napadu 4 kilometre pred ciljem pa si je Pogačar hitro prikolesaril 15 sekund prednosti in jo do konca etape še povečal.

Drugo mesto je zasedel Kolumbijec Daniel Martinez (Bora Hansgrohe), tretje Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). 27 sekund sta zaostala še Italijan Lorenzo Fortunato (Astana) in Nemec Florian Lipowitz (Bora Hansgrohe).

V skupnem seštevku ima Pogačar zaradi bonifikacij 45 sekund prednosti pred Thomasom in Martinezom.

Ni imel števca, poslušal je sebe in svoje srce

V pogovoru za Eurosport je povedal, da je padel zaradi manjše zmede, kje se bo ustavil za menjavo kolesa. Sam se je nameraval ustaviti pred zavojem, vodstvo ekipe pa mu je naročilo, naj se ustavi za zavojem. "Nisem se ustrašil, bil sem miren. Nič hudega ni bilo. To mi je dalo le še več adrenalina. Počutil sem se odlično, ekipa je bila fenomenalna, me pripeljala na čelo in narekovala močan ritem. Vse je bilo popolno."

Za Val 202 je opisal, da po menjavi kolesa ni imel števca: "Zato nisem bil prepričan, kakšen je zadnji vzpon in kakšni so odstotki. V sodobnem kolesarstvu vedno gledamo te števce. A sem dokazal, da se da zmagati tudi brez pomoči tehnologije. Poslušati moraš sebe, svoje noge in srce ter odpeljati po svojih zmožnostih."

Dodal je še, da je bil tudi načrt napasti med 4,5 in 3,5 kilometra pred ciljem. "Nisem dobro poznal vzpona, saj sem prvič tu, enako velja za moje tekmece. Zato je bilo težko natančno predvideti, kje bo najboljša priložnost za napad. Toda naredili smo zelo dobro delo, odlično je potegnil Rafal Majka, da sem lahko napadel. Želel sem le etapno zmago in nekaj prednosti. Malce smo preverili noge pri tekmecih. Oblekel sem rožnato majico, kar so bile moje sanje. Zdaj lahko v naslednjih dneh dirkamo sproščeno in se varno prebijamo skozi ravninske etape in sprinte," je pojasnil Pogačar.

Thomas se ni počutil tako dobro kot v soboto

37-letni veteran Geraint Thomas, lani v skupnem seštevku drugi za zmagovalcem Primožem Rogličem, je priznal, da je imel premalo moči, da bi lovil Pogačarja. "Nekaj časa sem bil na limitu. Nekaj sekund sem poskušal pridobiti v zaključnem sprintu. Nisem se počutil tako dobro kot včeraj, a je v redu za drugi dan."

Pogačar na vzponu na Oropo že oblekel rožnato majico
Profil 2. etape. Foto: RCS Sport
Profil 2. etape. Foto: RCS Sport

Spomin na Pantanija

Karavana je dan začela ob 13. uri v kraju San Francesco al Campo. Prvi dve tretjini 161 km dolge trase sta bili vsaj na papirju preprosti, v zadnjem delu proge pa so bili na vrsti trije vzponi. Najprej na Oasi Zegna (5,5 km; povprečni naklon 5,2 odstotka), sledil je vzpon na Nelvo (5 km; 5,4 odstotka). Najvišja prednost ubežnikov pred glavnino sredi etape je sicer znašala skoraj pet minut.

Zadnji vzpon na Oropo je eden bolj priljubljenih klancev v Italiji, v srcih tamkajšnjih ljubiteljev kolesarstva je tudi zaradi Marca Pantanija, ki je tu dobil etapo leta 1999. Giro ga je pred letošnjo izvedbo zadnjič obiskal leta 2017, ko je slavil Tom Dumoulin.

Sorodna novica Pogačarjev drzni načrt: Giro končati z rožnato majico, a vendar − svež

Uresničile so se napovedi Pogačarja in Thomasa

Pogačar, ki je z naskokom prvi favorit Gira, se je izkazal kot odličen Nostradamus. Pred začetkom dirke je v podkastu SOS-odmev takole razmišljal o prvih dveh etapah: "Prva je kratka in lahko dobimo čisto presenečenje za prvega lastnika rožnate majice. Mislim pa, da bo že druga etapa pokazala, kdo je na Giro prišel v dobri formi in komu še malo manjka."

Prvi kolesar sveta je imel prav, saj je Jhonatan Narvaez v soboto z zmago pripravil presenečenje, zahteven zadnji vzpon druge etape pa je nakazal, kdo vse se lahko bori za končno zmago. Glavni Pogačarjev izzivalec Geraint Thomas je pravilno napovedal, da bo Pogačar napadel na zadnjem klancu.

138 Tadej Pogačar

Gesink končal dirko

Druge etape ni začel Robert Gesink (Visma lease a Bike), ki si je v soboto poškodoval roko in ni mogel nadaljevati dirke.

Sledi etapa za sprinterje

V ponedeljek bo na sporedu prva nekoliko lažja etapa, ki bo bržčas pripadla sprinterjem. Začela se bo v Novari in končala po 166 km v Fossanu. Kolesarje vseeno slabih pet kilometrov pred koncem čaka 1,5 km dolg odsek navkreber s povprečnim naklonom 5,3 odstotka.

107. Dirka po Italiji

2. etapa, San Francesco al Campo−Santuario di Oropa, 161 km


Skupni vrstni red (2/21):             
  1. T. POGAČAR      SLO       7:08:29
  2. G. THOMAS        VB         +0:45
  3. D. MARTINEZ     KOL      isti čas
  4. C. UIJDTEBROEKS BEL          0:54
  5. E. RUBIO        EKV      isti čas
  6. L. FORTUNATO    ITA          1:05
  7. J. P. LOPEZ     ŠPA          1:09
  8. J. HIRT         ČEŠ          1:11
  9. E. CHAVES       KOL          1:24
 10. B. O'CONNOR     AVS      isti čas
...                                   
 24. J. TRATNIK      SLO          2:47
 61. D. NOVAK        SLO         13:40
143. L. MEZGEC       SLO         39:14