25-letni kolesar ekipe UAE Emirates je pred sobotnim začetkom dirke na novinarski konferenci na obrobju Torina spregovoril o načrtih in pričakovanjih na 182. Giru.

Foto: EPA
Foto: EPA

Dirke rad začenja s težkimi etapami, veseli se že prvega in drugega dne, "ko bi moral biti lep finiš". Na vprašanje, ali bi rad oblekel rožnato majico že prvi ali drugi dan, je odgovoril: "To ni velik cilj, pomembno bo, da jo dobim v Rimu. Šli bomo dan za dnem, odvisno od tega, kako se bo dirka razvijala. Če bo priložnost, jo bomo vzeli."

Po Italiji vedno rad dirka, je tudi blizu Slovenije, kar pomeni, da bo imel na dirki veliko podporo tudi v slovenskih navijačih. "Komaj čakam, da odkrijem vzdušje Gira, še posebej na velikih vzponih. Ta dirka mi je všeč, in to od začetka do konca. Imen vseh vzponov ne poznam, je pa veliko znanih, na katerih sem že treniral. Izpostavil pa bi etapi s ciljem v Livignu in zadnjo težko, ki se konča v Bassano del Grappi."

Prepričan sem, da bodo vsi dirkali proti nam. Nekatere največje dirke, tudi tritedenske, so že izpostavile nekaj mojih slabosti. Dirko bomo morali nadzorovati, kar bo zahtevna naloga, upati pa, da nam bo na roko šlo tudi vreme, ki vsaj delno vedno tudi kroji razplet. Nočem, da je preveč vroče, vedno si želim čim več vzponov po svojem okusu. Snega pa se ne bojim, ta bo več težav povzročal organizatorjem

Tadej Pogačar

Na Giru se ne bo bal niti kronometrov, na vožnjo na čas je dobro pripravljen. "Letos sem malo več časa preživel na kolesu za kronometer. Na njem se bolje počutim kot prejšnja leta, več sem treniral to disciplino. A za trenirati vse, kar si sam želiš, vedno zmanjka časa. Vsekakor bom na kronometrih bolj samozavesten, kot sem bil lani."

Spregovoril je tudi o vlogi favorita in ali mu to predstavlja breme? "Kamor koli grem, sem favorit. Naučil sem se tako živeti. Vsi dirkajo proti nam, zato moramo nadzirati dirko. Ampak ko imaš dobro ekipo okoli sebe, ni pritiska." Ob Pogačarju bodo Rafal Majka, Felix Großschartner, Domen Novak, Rui Oliveira, Juan Sebastian Molano, Mikkel Bjerg, Vegard Stake Laengen: "Imamo močno ekipo v vseh fazah, v gorah in tudi na ravninah."

Kot glavna tekmeca je izpostavil Francoza Romaina Bardeta in Valižana Thomasa Gerainta, "ampak prihaja veliko dobrih tekmovalcev v dobri kondiciji". "V treh tednih se lahko zgodi veliko presenečenj, številni pridejo dobro pripravljeni," je povedal.

Na vprašanje, ali je boljši kot prejšnja leta, je odgovoril: "Da, mislim, da sem boljši. Ampak ne gre za to, da sem boljši, bolje se počutim na kolesu, bolj uživam na njem."

Pogačar: Ni pošteno do ostalih, da me imajo novinarji za edinega favorita

"Vingegaard preživlja težko obdobje"
Eno izmed vprašanj se je nanašalo na grozljiv padec na Dirki po Baskiji, novinarja je zanimalo, ali se je kaj pogovarjal z večnim tekmecem, Dancem Jonasom Vingegaardom. "To dirko sem gledal doma z Urško (Žigart, op. a.). Ko se je padec zgodil, sva obnemela. Videti je bilo katastrofalno, veliko kolesarjev se je poškodovalo. Po padcu z Jonasom nisem govoril, a vem, da je v težkem obdobju. Vsekakor pa želim, da bi čim prej okreval in se vrnil na dirke."

Sorodna novica Pogačarjev drzni načrt: Giro končati z rožnato majico, a vendar − svež