Delo so umaknili zaradi "potekajočih pogovorov" prodajalcev - zasebnega družinskega sklada v ZDA, ki ga ima v lasti od leta 1978. Za sliko iz leta 1632 so pričakovali, da na dražbi starih mojstrov prodana za približno 32 milijonov evrov.

Diego Velazquez, Portret Izabele Bourbonske, 1632. Foto: Wikipedia
Diego Velazquez, Portret Izabele Bourbonske, 1632. Foto: Wikipedia

Naprodaj v bližnji prihodnosti
Iz dražbene hiše Sotheby’s so sporočili, da so se lastniki "neradi odločili za začasno prekinitev postopka prodaje zaradi potekajočih pogovorov na njihovi strani". Kljub temu in "glede na navdušenje, s katerim je bil Velazquez do zdaj sprejet", se tako dražbena hiša kot prodajalci "veselijo, da bodo to izjemno sliko ponudili v prodajo v bližnji prihodnosti".

Večina Velazquezovih dvornih slik je v kraljevih ali muzejskih zbirkah. Cena 32 milijonov evrov je več kot dvakrat več od trenutnega dražbenega rekorda za tega španskega slikarja v višini 15,4 milijona evrov. Cena odraža tudi zelo dobro stanje slike. Dva metra visok portret je najpomembnejše Velazquezovo delo, ki je prišlo na trg v zadnjega dobrega pol stoletja, so še sporočili iz Sotheby'sa.

Leta 1950 nazadnje na dražbi
Portret so med Napoleonovo invazijo leta 1808 odnesli iz Madrida, kjer je visel v španski kraljevi zbirki ob Velázquezovem portretu Filipa IV. Delo se je nato znova pojavilo šele leta 1838 v Franciji, ko je bilo na ogled v Louvru med vladavino kralja Ludvika Filipa I. Francoskega.

Ko je kralj padel z oblasti, je bil portret pri dražbeni hiši Christie's prodan bankirju in zbiratelju knjig Henryju Huthu, ki jo je razstavil v parku Wykehurst v Zahodnem Sussexu. Portret je ostal v Huthovi družini, dokler ni bil prodan leta 1950 – kar je bilo zadnjič, ko se je pojavil na dražbenem trgu.