Venera iz Rokebyja, ki je nastala med letoma 1647 in 1651, je ena največjih dragocenosti v zbirki Narodne galerije v Londonu. V last jo je dobila leta 1906, potem ko so sredstva za njen nakup zbirali s pomočjo dobrodelnih organizacij. Foto: AP
Venera iz Rokebyja, ki je nastala med letoma 1647 in 1651, je ena največjih dragocenosti v zbirki Narodne galerije v Londonu. V last jo je dobila leta 1906, potem ko so sredstva za njen nakup zbirali s pomočjo dobrodelnih organizacij. Foto: AP

Dva okoljska aktivista, sicer pripadnika skupine Just Stop Oil, sta za tokratno tarčo akcije izbrala Venero pred ogledalom, sliko, s katero je Diego Velázquez leta 1650 mojstrsko rešil težave, ki so do takrat pestile slikarje ležečih aktov. Lotila sta se je z majhnimi kladivci; posnetek incidenta razkriva, da je v varovalnem steklu nastalo osem sledi njunih udarcev.

Skupina Just Stop Oil, ki se je v preteklosti v podobnih akcijah lotevala že številnih slavnih slik in javnih ustanov, je v izjavi po dejanju poudarila, da z današnjo akcijo pozivajo britansko vlado, naj nemudoma ustavi vsakršno izdajo dovoljenj za razvoj in pridelavo fosilnih goriv v Združenem kraljestvu.

Venera pred ogledalom ni bila izbrana samo zato, ker je slavna
Pojasnili so tudi, zakaj so izbrali ravno umetnino iz 17. stoletja, ki je znana tudi kot Venera iz Rokebyja (ker je bila večji del 19. stoletja shranjena na posestvu Rokeby Park.) Ena najbolj znanih Velázquezovih slik je namreč slavna tudi zaradi svoje zgodovine: leta 1914 se je z mesarsko sekirico nanjo spravila sufražetka Mary Richardson, ki je hotela izraziti svoj bes zaradi aretacije borke za ženske volilne pravice Emmeline Pankhurst. Mary Richardson je platno z več zarezi dejansko raztrgala, a je bilo pozneje popravljeno.

"Ženske volilne pravice niso dobile z volitvami," sta v tem duhu danes priče v Narodni galeriji spomnila aktivista. "Čas je za dejanja, ne za besede." In še: "Politika nas pušča na cedilu. Ženske je pustila na cedilu leta 1914, in na cedilu nas pušča zdaj."

Sliko stroka še pregleduje
Aktivista sta bila aretirana na podlagi suma povzročitve velike škode. V Narodni galeriji so že potrdili, da so sliko že odstranili s stene, zdaj pa jo bodo pregledali konservatorji.

"Dvojec je Venero iz Rokebyja napadel s predmetoma, ki sta bila videti videti kot kladivi za razbitje stekla v primeru nesreče. Osebje je obiskovalce odstranilo iz dvorane in poklicalo policijo," so v muzeju pojasnili v izjavi za javnost.

Še isti dan je bila dvorana sicer spet odprta za obiskovalce, le na mestu Venere je že viselo drugo platno.

Velázquezova Venera pred ogledalom je eden ključnih postankov v razvoju ležečega akta. Slikar je žensko upodobil s hrbtne strani in s tem poudaril elegantno linijo golega ženskega telesa. Venerin obraz vidimo le skozi zabrisan odsev v zrcalu, ki ga pred njo drži Kupid.

Skupino Just Stop Oil (Stop nafti) finančno podpira ameriški Sklad za podnebno krizo, ki je bil ustanovljen prav kot podpora disruptivnim okoljskim protestom. Foto: AP
Skupino Just Stop Oil (Stop nafti) finančno podpira ameriški Sklad za podnebno krizo, ki je bil ustanovljen prav kot podpora disruptivnim okoljskim protestom. Foto: AP
Sorodna novica Okoljski aktivistki v van Goghove Sončnice zalučali paradižnikovo juho

Več deset aretacij v Londonu
Policija je danes v Londonu aretirala tudi več deset drugih pripadnikov skupine Just Stop Oil, ki so v gesti državljanske nepokorščine "počasi korakali" po predelu Whitehall in ovirali promet.

V juliju so britanske oblasti povečale policijska pooblastila: zdaj lahko aretirajo aktiviste, ki ovirajo proteste, in premikajo protestnike, ki uprizarjajo statične demonstracije.

Lani sta, prav tako v Narodni galeriji v Londonu, aktivistki iste skupine v Van Goghovo platno Sončnice zalučali dve pločevinki paradižnikove juhe; tudi to je bila oblika protesta proti fosilnim gorivom. Samo platno je bilo zavarovano s steklom, tako da ni prišlo v neposreden stik s tekočino.

Skupino Just Stop Oil (Stop nafti), ki je ena od številnih podobnih aktivističnih protestnih skupin po vsem svetu, finančno podpira ameriški Sklad za podnebno krizo (Climate Emergency Fund), ki je bil ustanovljen prav kot podpora disruptivnim okoljskim protestom.