V Bistri so predstavljeni vsi pomembni mejniki muzeja, ki že več kot sedem desetletij skrbi za popularizacijo tehniške dediščine.Foto: Matej Slabe
V Bistri so predstavljeni vsi pomembni mejniki muzeja, ki že več kot sedem desetletij skrbi za popularizacijo tehniške dediščine.Foto: Matej Slabe

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki praznuje slovesno obletnico, saj so leta 1953 odprli prvo tehniško razstavo. Do konca prihodnjega leta bo tako na ogled občasna razstava z naslovom Dobrodošli v Tehniškem muzeju Slovenije. Z njo bodo do konca leta obiskovalce popeljali skozi časovni trak muzeja do njegovih začetkov.

Razstavo so zasnovali na način, da začnejo s prihodnostjo in prek sedanjosti vodijo v preteklost do začetkov muzeja. V muzeju se namreč po besedah vodje projekta Irene Marušič nadejajo, da ga bodo v prihodnjih letih temeljito prenovili tako prostorsko kot vsebinsko.

Vsak predmet, ki je predstavljen, ima neko svojo zgodbo, je povezan z zgodovino muzeja. Predstavljamo celo prvih nekaj predmetov, ki so bili postavljeni na prvi razstavi, imamo tudi prvi predmet iz naše inventarne knjige.

Irena Marušič

Že od začetka so snovali ne le muzej, ampak pomemben razstavni prostor
Irena Marušič je dejala, da so pripravili zgodovinski pregled o tem, kako se je muzej spreminjal zaradi in skupaj z obiskovalci. Po zgodbi muzeja razstava popelje s pomočjo predmetov, slikovnega gradiva in medijskih poročanj, na ogled so tudi mnenja obiskovalcev iz knjig vtisov ter z družbenih omrežij. Del razstave so namenili še komunikaciji v zadnjih 70 letih z obiskovalci in drugimi udeleženci, od prvih telefonov in pisalnega stroja do pametnega telefona, ki danes združuje vse oblike komunikacije.

"Leta 1951 ustanovljeni muzej je bil usmerjen v zagotavljanje osnovnih razmer za delo, urejanje upravno-administrativnih zadev ter evidentiranje in zbiranje muzejskega gradiva. Že od začetka pa niso zanemarjali razstavne dejavnosti, saj so se zavedali, da predstavlja vitalen del muzejskih dejavnosti in najpomembnejše orodje v komunikaciji z javnostmi. Leto po ustanovitvi so pripravili gostovanje pariške razstave o znanstvenih odkritjih, leta 1953 pa prvo lastno razstavo v prostorih v Bistri. Prav ta je, zaradi okrogle obletnice, povod za to razstavo," so še sporočili iz vodstva muzeja.

Foto: Ana Katarina Ziherl
Foto: Ana Katarina Ziherl

Pred 30 leti so delovanje dopolnili še z izobraževalnim programom
Ker je sredi 90. let prejšnjega stoletja vse bolj prihajal v ospredje pedagoško-andragoški program, so na razstavi predstavljene tudi prve delavnice, ki so jih pripravili za posameznike in šolske skupine. Prvič pa so razstavili tudi nekaj predmetov, ki so povezani z otroki. V enem od kotičkov bodo otroci lahko tkali in šivali, saj sta bili to hkrati prvi delavnici, ki so ju v muzeju namenili obiskovalcem in se izvajajo še danes.