V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki so na več kot 6.000 kvadratnih metrih razstavnih površin na ogled stalne zbirke ter občasne razstave s področja kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila in tiskarstva elektrotehnike. Foto: Tehniški muzej Slovenije
V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki so na več kot 6.000 kvadratnih metrih razstavnih površin na ogled stalne zbirke ter občasne razstave s področja kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila in tiskarstva elektrotehnike. Foto: Tehniški muzej Slovenije
Tehniški muzej Slovenije, ki praznuje 60 let od ustanovitve, ima posamezne muzejske zbirke ne samo v Bistri pri Vrhniki, temveč tudi drugod po Sloveniji: Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, geodetsko in Valvasorjevo grafično zbirko na gradu Bogenšperk pri Litiji, ogledi depo v Soteski pri Dolenjskih Toplicah, Usnjarno Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici in Pantzovo gravitacijsko žičnico v Soteski med Bledom in Bohinjem.
Tehniški muzej Slovenije, ki praznuje 60 let od ustanovitve, nima posameznih muzejskih zbirk samo v Bistri pri Vrhniki, temveč tudi drugod po Sloveniji: Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, geodetsko in Valvasorjevo grafično zbirko na gradu Bogenšperk pri Litiji, depo v Soteski pri Dolenjskih Toplicah, Usnjarno Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici in Pantzovo gravitacijsko žičnico v Soteski med Bledom in Bohinjem. Foto: Tehniški muzej Slovenije
Uredba o ustanovitvi Tehniškega muzeja Slovenije je bila objavljena v Uradnem listu LRS, št. 14 z dne 3. 4. 1951, v Uradnem listu LRS, št. 34 z dne 16. 10. 1951 pa še pravilnik o ustroju in poslovanju.
Uredba o ustanovitvi Tehniškega muzeja Slovenije je bila objavljena v Uradnem listu LRS, št. 14 z dne 3. 4. 1951, v Uradnem listu LRS, št. 34 z dne 16. 10. 1951 pa še pravilnik o ustroju in poslovanju. Foto: Tehniški muzej Slovenije
60. let Tehniškega muzeja Slovenije

Ob okrogli obletnici leta 1951 ustanovljenega Tehniškega muzeja Slovenije (TMS) bo vstop na prireditve v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki in Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu prost.

Kaj se dogaja v muzejskem »zaodrju«?
V Bistri bodo med 14. in 18. uro obiskovalcem za vprašanja na voljo sodelavci muzeja, ki bodo razkazali muzejske zbirke ter predstavili muzejsko delo, ki običajno poteka skrito očem obiskovalcev. Z delavnicami in predstavitvenimi materiali bodo predstavili pedagoške programe muzeja, na ogled širši javnosti pa bodo ob tej priložnosti od 14. do 17. ure tudi restavratorske delavnice, ki so drugače zaprte za obiskovalce.

Ob 14. in 15. uri bo organizirano vodstvu po muzeju, prilagojeno otrokom in družinam, klasičnemu ogledu izbranih muzejskih zbirk pa se bodo obiskovalci lahko pridružili ob 14.00 in ob 16.30. Sodelavci muzeja bodo predstavili tudi prenovljeno domačo spletno stran ter bazo dokumentacije, kamor vpisujejo vse muzejske predmete ter prireditve in preostale aktivnosti. Ob 16. uri bo direktor muzeja dr. Orest Jarh prikazal delovanje Vegovega škripčevja.

Poštarske kape v Polhovem Gradcu
V muzeju v Bistri bosta na ogled tudi potujoča razstava Predstavitev načrta celostne vsebinske in programske prenove gradu z vzpostavitvijo Valvasorjevega središča na Bogenšperku in gostujoča razstava Tri tisočletja železarstva na Slovenskem, Slovenska pot kulture železa, ob 18. uri pa pripravljajo presenečenje.

Tudi vstop v Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu je danes prost. Med 13. in 15. uro so pripravili program za otroke (izdelovanje poštnih kap), ob 15. uri pa se bo začel voden ogled muzejske zbirke.

Osamosvojene tehniške zbirke
Tehniški muzej Slovenije je bil ustanovljen leta 1951 na predlog prof. ing. Cirila Rekarja z namenom, da evidentira, dokumentira, zbira, ureja, hrani in zavaruje tehniško kulturno dediščino, tehniške premične spomenike in znamenitosti na območju Slovenije. Za prvega ravnatelja je bil imenovan profesor Franjo Baš (1952–63), sledili so mu Marjan Vidmar (1963–94), mag. Vladimir Vilman (1994–98), zdaj pa muzej vodi dr. Orest Jarh.

Muzej je ob ustanovitvi dobil prve uradne prostore v Kazini na današnjem Kongresnem trgu 1, od leta 1954 pa je uprava na Parmovi 33 v Ljubljani. Največ težav so imeli s pridobivanjem ustreznih depojskih in razstavnih prostorov. V začetku so našli rešitev v formiranju in ustanavljanju tehniških zbirk na območju Slovenije, ki so se z leti večinoma osamosvojile, med njimi so kovaški muzej v Kropi, delavski muzej na Ravnah, mestni muzej v Idriji, tekstilni muzej v Kranju, steklarska zbirka v Hrastniku, železarski muzej na Jesenicah in premogovniški muzej v Velenju.

Leta 1952 se je TMS-ju priključil Gozdarski, lesni in lovski muzej (formalno šele leta 1955), ki je od leta 1947 deloval v okviru Gozdarskega inštituta Slovenije in je imel svoje prostore v nekdanjem kartuzijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki. Prve muzejske zbirke TMS-ja - urejanje in gojenje gozdov, izkoriščanje gozdov, žagarstvo in lesna obrt ter lovstvo - so bile odprte za javnost oktobra 1953 v nekdanjem kartuzijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki.

60. let Tehniškega muzeja Slovenije