Roman Nokturno za Primorsko Alojza Rebula se je uvrstil med pet nominirancev za kresnika. Foto:
Roman Nokturno za Primorsko Alojza Rebula se je uvrstil med pet nominirancev za kresnika. Foto:
Lani bi kres prižgal Lojze Kovačič. Foto: RTV Slo

Za nagrado za najboljši roman, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo, se potegujejo Evald Flisar z romanom Čaj s kraljico, Željko Kozinc z Visokim tujcem, Sebastjan Pregelj z romanom Leta milosti, Alojz Rebula z Nokturnom za Primorsko in Jani Virk z Aritmijo. Nominirance je izbrala komisija, v kateri so soodločali Vanesa Matajc, Jaroslav Skrušny, Matej Bogataj in Lucija Stepančič. Nagrajenca, ki bo nasledil lanskega zmagovalca Lojzeta Kovačiča, bodo razglasili na kresni večer.

Pol nominirancev se je veselilo le en mesec
Pred mesecem dni je žirija objavila deset nominirancev, ki jih je izbrala med približno 60 deli, izdanimi lani. Ob petih avtorjih, ki so se uvrstili v ožji izbor in izmed katerih bodo izbrali zmagovalca, ki bo na Rožniku prižgal kres, so bili nominirani še Janez Kajzer, Zoran Hočevar, Dušan Merc, Irena Svetek in Igor Karlovšek.

Do zdaj sta bila dva pisatelja nagrajena dvakrat
Kresnika bodo letos podelili že petnajstič. Leta 1990 je prvi nagrado za najboljši roman, izdan v preteklem letu, prejel Lojze Kovačič, in sicer za delo Kristalni čas. Kovačič je tudi zadnji dobitnik nagrade, lani so ga namreč posthumno nagradili za Otroške stvari. Tudi Drago Jančar je kresnika do zdaj prejel dvakra: za Zvenenje v glavi leta 1999, za roman Katarina, pav in jezuit pa dve leti kasneje.

Nov pisatelj med dobitniki kresnika
Kdorkoli bo kresnika prejel letos, se omenjenima avtorjema še ne bo pridružil na lestvici najuspešnejših, saj se nihče od pisateljev, ki so se uvrstili med pet nominirancev, s to nagrado še ne more pohvaliti.