Lanski dobitnik kresnika Lojze Kovačič je nagrado prejel kar dvakrat. Foto: Delo
Lanski dobitnik kresnika Lojze Kovačič je nagrado prejel kar dvakrat. Foto: Delo
Po tradiciji prireditev spremlja tudi kresovanje.
Podelitev književne nagrade kresnik vsako leto poteka na kresno noč. Foto: RTV Slo

Znanih je namreč 10 nominirancev za priznanje, ki ga bodo, kot po navadi, podelili na kresni večer. 23. junija se bo nagrade veselil eden izmed naslednjih piscev: Evald Flisar, Janez Kajzer, Željko Kozinc, Zoran Hočevar, Dušan Merc, Jani Virk, Irena Svetek, Igor Karlovšek, Alojz Rebula in Sebastijan Pregelj.

Kaj so spravili na papir?
Evaldu Flisarju je uvrstitev med elito romanopiscev prineslo delo Čaj s kraljico, Janezu Kajzerju Sanjska hiša, Željko Kozinc se je izkazal z Visokim tujcem, Zoran Hočevar z Rožencvetom, Dušan Merc pa s Potopljenim zvonom.

Drugo polovico nominirancev začenja Jani Virk, ki je lani postregel z romanom Aritmija, edina ženska finalistka Irena Svetek je napisala roman Od blizu, Igor Karlovšek je na papir zlil delo Gimnazijec, zamejski Slovenec Alojz Rebula Nokturno za Primorsko, zadnji iz četice nominirancev, Sebastijan Pregelj, pa je pisal o Letih mladosti.

Strogih pet
Letošnji žiranti - predsednik Matevž Kos, Vanesa Matajc iz revije Literatura, predstavnik Nove revije Jaroslav Skrušny, Matej Bogataj, ki zastopa časopis Delo, in Lucija Stepančič iz Sodobnosti - so nominirance izbrali iz približno 60 lani izdanih književnih del. Naslednji mesec se bodo člani žirije še enkrat poglobili v finalna dela in do 23. maja naredili ožji izbor petih finalistov.

Do zdaj je kresnika prejelo 14 slovenskih pisateljev, dva pa se lahko pohvalita s kar dvema priznanjema. To sta Drago Jančar in lanskoletni nagrajenec Lojze Kovačič.