Skladateljica Svetlana Maraš se predstavlja z delom Defiance of the Gorious Children. Foto: Branko Starčevič/RTV SLO
Skladateljica Svetlana Maraš se predstavlja z delom Defiance of the Gorious Children. Foto: Branko Starčevič/RTV SLO

Festival, ki poteka med 15. in 18. junijem, prinaša predstavitev dveh novih simfoničnih del za dojenčke in malčke, predvajanje več zvočnih del, performanse in zvočne instalacije. Na festivalu poleg slovenskih ustvarjalcev, ki delujejo doma in v tujini, sodelujejo tudi belgijski in nemški umetniki ter umetniki iz BiH-a.

Program festivala s podrobnejšo predstavitvijo umetniških del je dostopen tukaj.

Prvi dan festivala prinaša predstavitev dvojice novih simfoničnih del za dojenčke in malčke. Matej Bonin z novostjo Perpetuum mobile II in Svetlana Maraš z delom Defiance of the Gorious Children sta skladatelja, ki sta po Larisi Vrhunc v okviru projekta B-AIR ustvarila noviteti, namenjeni mlademu poslušalstvu.

V petek bo v atriju ZRC-ja SAZU-ja predstavitev projekta Zvok kot nit življenja, ki je nastal v okviru Mednarodne univerze Burch iz Sarajeva, enega od partnerjev B-AIR projekta. Temelji na akademskih raziskavah in posnetih pričevanjih petnajstih preživelih obleganja Sarajeva ter vključuje tri umetniške elemente: dokumentarni film Pripoved o obleganju s pričevanji o spominih na zvoke vojne avtorjev Lejle Odobašić Novo in Emirja Klepa, elektroakustično zvočno kompozicijo Simfonija obleganja skladatelja Harisa Sahačića in zvočno kompozicijo Mir, ki je nastala na podlagi glasbeno-terapevtskih raziskav Mirsade Zećo.

Sorodna novica B-AIR Festival zvoka

V avditoriju Moderne galerije pa bo belgijski avtor Aernoudt Jacobs v živo izvedel avdiovizualno instalacijo Kaj slišijo psi in tri performanse, na katerih bodo sodelovali tudi vokalisti Ina Puntar, Tea Vidmar, Žiga Jenko in Tisa Neža Herlec.

Festivalsko najpestrejši dan bo sobota, ko bo glavnina dogajanja v MSUM-u in pred njim. Predstavili bodo skladbo Tomaža Raucha Zazibam svet ter platformo AIR – umetniški spletni radijski kanal, podprt z inovativno tehnologijo. Na programu sta tudi zvočni instalaciji Poj, blazina, poj Irene Pivka in Braneta Zormana ter Zvočno popotovanje avtorja Blaža Pavlice.

Na tej lokaciji bo tudi razstava otroških slik, ki so nastale v slovenskih vrtcih v okviru marčnega Festivala radijske igre za dojenčke in malčke Poslušati skupaj. Duo Merzouga pa bo izvedel improvizacijo z naslovom Od maternice v svet in svet čudes. Na programu je tudi odprtje instalacij Poj, blazina, poj in Zvočno popotovanje ter pogovor z avtorji.

 Irena Pivka in Brane Zorman. Foto: Matjaž Rušt/RTV SLO
Irena Pivka in Brane Zorman. Foto: Matjaž Rušt/RTV SLO

Festival se bo končal v nedeljo z instalacijami Pivke in Zormana ter Pavlice v MSUM-u, Jacobsa v Avditoriju Moderne galerije in Sahačića v atriju ZRC-ja SAZU-ja, na odru pred MSUM-om pa bo mogoče znova poslušati platformo AIR.

Urednik uredništva za resno glasbo programa Ars Gregor Pirš. Foto: Adrian Pregelj/RTV SLO
Urednik uredništva za resno glasbo programa Ars Gregor Pirš. Foto: Adrian Pregelj/RTV SLO

Po besedah urednika uredništva za resno glasbo programa Ars Gregorja Pirša festival predstavlja različne vidike tega, kar na glasbenem področju snujejo v zadnjih letih, vse od začetka projekta B-AIR.

"Skupni imenovalec tega je povezati medij, znanost in umetnost v iskanju nove občutljivosti približevanja zvočne umetnosti temu, čemur pravimo otroška psiha. Na eni strani je najmlajše občinstvo, ki postane odjemalec 'odraslih' umetniških del, na drugi pa so umetniki sami. Ti se, ob preučevanju znanstvenih raziskav o vplivu zvoka in pa ob srečanju z najmlajšim občinstvom (dojenčki, malčki in ranljive skupine) predajajo novi umetniški izkušnji, in ta ima, vsaj po našem mnenju, velik transformacijski potencial," je še dodal Pirš.

Za poslušanje je na voljo tudi platforma AIR – umetniški spletni radijski kanal, podprt z inovativno tehnologijo, ki nastaja v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan.