Foto: RTV SLO/Canva
Foto: RTV SLO/Canva

Kakšne pomene in spomine imajo zvoki in zvočne krajine? Kako zvenijo različne dežele in kulture? Kakšne zvoke lahko posamezne države ponudijo evropskim poslušalcem? Ali imajo unikatne zvoke, ki jih drugi ne poznajo in jih nikoli niso slišali? Ali obstajajo skupni zvoki, zvočne krajine in z njimi povezani pomeni, ki so znani vsepovsod?

Ideja oddaj Večeri zvoka izhaja iz oddaj Evening of sounds, projekta, ki ga finski nacionalni radio predvaja od leta 2012. V okviru oddaj odkrivajo tako zvoke preteklosti kot sedanjosti, od stenske ure do šumečih tablet, od tropa volkov do kvakajočih žab, od parnega motorja do starodobnega avtomobila, od načrtovalnika do zobnega vrtalnika.

15. 5. - 22.00 – 24.00 Večer zvokov na Prvem (vodi Mojca Delač)

22. 5. - 18.00 – 19.00 Večer zvokov na Programu Ars (vodi Anamarija Štukelj Cusma)

29. 5. - 18.00 – 20.00 Evropski večer zvokov na Programu Ars (voditeljica Anamarija Štukelj Cusma in Saška Rakef) z vklopi Prvega (voditeljica Mojca Delač) in Vala 202 (voditelj Maj Valerij) ter ob sodelovanju YLE Finska (voditelj Jukka Mikkola in Helmi Järviluoma, Heikki Uimonen) in RTS Srbija (voditeljica Nikoleta Dojčinović)

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

V ponedeljek, 15. maja 2023, med 22.15 in 24.00, bo na Prvem potekal Večer zvokov. Poslušali bomo zvočne želje in se pogovarjali o zvokih, ki poslušalke in poslušalce spominjajo na otroštvo. O zvokih, ki rišejo nasmehe, ki budijo čustva, morda nostalgijo in ki so se na poseben način usidrali v spominih. V radijskem studiu se bo voditeljici oddaje Mojci Delač, pridružila Špela Loti Knoll, akademska glasbenica in glasbena terapevtka, ki bo pomagala razumeti, kako zvoki vplivajo na našo dobrobit, kako se usidrajo v naše spomine in kako odstirajo tančice naših občutij in doživljanj.

Mojca Delač: »Vesela sem, da bomo imeli na Prvem priložnost v eter poslati projekt, ki je v svoji srčiki prvič nastal na Finskem. Radijski kolegi imajo tam bogato zvočno knjižnico in odziv poslušalcev je bil, kot so nam povedali, imeniten. Želim si, da bi tudi pri nas Večer zvokov dobro zaživel, saj so zvoki izjemno pomemben, a večkrat preslišan del našega življenja. In kje bi jih obudili, če ne radiu! Vsak med nami ima kakšno »zvočno magdalenico« in nadejam se, da si bomo s pomočjo poslušalk in poslušalcev naredili krasen večer, kjer bo zvok ravno tako zgovoren kot besede, če ne še bolj.«

Foto: SOJ RTV SLO/Stane Jeršič
Foto: SOJ RTV SLO/Stane Jeršič

V maju bo Val 202 zbiral zvočne spomine prek telefonskega odzivnika na številki 051 202 202 in prek vseh multimedijskih platform, 29. maja pa se bo skupaj s kolegi s Prvega in Arsa vključil v skupni program s finskim in srbskim radijem. Tisti dan bodo zvočnim spominom posvetili programski pas med 18.50 in 20.00. Voditelj večera bo Maj Valerij, ki tudi sam posluša in snema različne zvoke: »Kot radijski voditelj in glasbenik, imam do zvokov poseben odnos. Moj prvi zvočni spomin je komaj oprijemljiv, spominjam se pomirjujočega odmeva maminega glasu, ko je zlagala perilo iz pralnega stroja. Zvoki me tako spremljajo že otroštva. Snemam jih. V svoji zbirki imam med drugim zvoke iz stanovanja, ki sem jih posnel pred selitvijo na drugi konec mesta.«

Evropski večer zvokov

Osnovna ideja Evropskega večera zvokov je predstaviti čustvene, govorne, raznolike in zanimive zvoke poslušalcem, opozoriti tako na vsakodnevne zvoke kot tudi na zvočno izgubljena okolja. Eden od ciljev je tudi izpostaviti osnovne gradnike radija - zvoke, in vzpostaviti zaupanje v najznačilnejšo in zgodovinsko najbolj bistveno vlogo radija, ki z zvoki ustvarja posnetke, govor, zgodbe in pogovore.

Kako torej zveni, ko se zvoki širšega geografskega in kulturnega območja srečajo? Finski, srbski in slovenski radio si bodo izmenjali zvočne uganke in zvočne razglednice ter predstavili zgodbe, povezane s posamezno državo in kulturo. Poleg medsebojnega predvajanja zvokov, bodo izpolnjevali želje poslušalcev o zvokih, ki bi jih radi slišali, pogovor v studiu pa bo zašel tudi na vprašanja kulturnega pomena zvokov in zvočnih krajin, predstavili bodo znanstvena spoznanja o zvokih in zvočnih krajinah.

Večer zvokov na Prvem

Večer zvokov: Zvoki, ki so se vtisnili v spomin vašega otroštva

Večer zvokov na Programu Ars

Večer zvokov na Arsu

Večer zvokov na Valu 202

Večer zvokov na Valu 202 (29.5. 2023)
Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

O projektu B-AIR

Oddaje Večeri zvoka so del triletnega projekta B-AIR, kjer devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Cilj projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in na b-air.infinity.radio.

Foto: SOJ RTV SLO/Canva
Foto: SOJ RTV SLO/Canva