Leta 1971 v ruskem mestu Krasnodar rojena Ana Netrebko, ki se ni pripravljena javno izreči proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je v lanskem intervjuju za nemški časopis Die Zeit dejala:
Leta 1971 v ruskem mestu Krasnodar rojena Ana Netrebko, ki se ni pripravljena javno izreči proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je v lanskem intervjuju za nemški časopis Die Zeit dejala: "Nekega dne bodo ljudje razumeli – nisem izdajalka svoje domovine in tudi nisem proti Ukrajini. Poskušam ostati človek." Foto: Reuters

Koncert ruske sopranistke Ane Netrebko, ki je bil napovedan za 16. oktober, so odpovedali zaradi ruske invazije v Ukrajini, sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v četrtek potrdila tako organizator koncerta kot pevkina agentura.

Sorodna novica Praška mestna oblast nasprotuje nastopu Ane Netrebko, a priznava, da bi ga težko preprečila

Praški podžupan: Bilo bi "neobčutljivo"
Organizator sicer razprodanega koncerta, češka agencija Nachtigall Artists Management, je na Facebooku sporočila, da se je s prizoriščem dogovoril, da koncert odpovedo zaradi nasprotovanja praškega desnosredinskega sveta. Agencija je ob tem kot razlog navedla "okoliščine, ki so povsem umetniški projekt postopoma spremenile v ... politično in družbeno polemiko".

"Vse stranke menijo, da je v času, ko vojna (v Ukrajini) še traja in v medijih vsak dan beremo o žrtvah ruskih napadov, neobčutljivo, da bi taka pevka nastopila tukaj v Pragi," je po pisanju Associated Pressa (AP) še pred odpovedjo koncerta v tem tednu sporočil praški podžupan Jiri Pospisil, ki je pristojen tudi za kulturo. Sicer vladno koalicijo v Pragi sestavljajo iste politične stranke, kot sestavljajo češko vlado.

Zelo težko bi našli dejanski pravni razlog za odpoved
Oktobrski koncert naj bi potekal v praški občinski hiši, ki je tudi civilna stavba in koncertno prizorišče, zato ga sama mestna hiša ne bi mogla odpovedati. Pospisil je pred dnevi dejal tudi, da bi bilo "zelo težko" najti dejanski pravni razlog za odpoved pogodbe s pevko. Podžupan je pred kratkim odpoved pozdravil kot pravilno odločitev glede njihovega "ključnega partnerja, ki se bori za svojo neodvisnost", je poročala češka tiskovna agencija CTK.

Ana Netrebko je z možem Jusifom Ejvazovom nastopila tako na lanskem kot na letošnjem Festivalu Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Ana Netrebko je z možem Jusifom Ejvazovom nastopila tako na lanskem kot na letošnjem Festivalu Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Več napovedanih nastopov v Evropi
Ana Netrebko, ki ima tako rusko kot avstrijsko državljanstvo, je z možem, azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom, nastopila tudi na letošnjem Festivalu Ljubljana. Njun lanski nastop na tem festivalu je Ukrajinska skupnost Slovenije poskušala preprečiti s peticijo Ni treba, Netrebko, a neuspešno.

Sezona 2023/24 ruske sopranistke vključuje med drugim tudi angažmaje v državnih opernih hišah v Parizu, Berlinu in na Dunaju ter v milanski Scali.