Na Ljubljana festivalu bosta nocoj znova nastopila svetovno priznana sopranistka Ana Netrebko in tenorist Jusif Ejvazov. Foto: EPA
Na Ljubljana festivalu bosta nocoj znova nastopila svetovno priznana sopranistka Ana Netrebko in tenorist Jusif Ejvazov. Foto: EPA

Zakonca Ana Netrebko in Jusif Ejvazov spadata med najbolj iskane in cenjene mednarodne operne zvezde. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma sta v sklopu festivala nastopila že lani, koncert pa so pospremila nasprotovanja Ukrajinske skupnosti Slovenije, ki je zaradi ruske agresije v Ukrajini s peticijo pozvala k odpovedi nastopa Netrebko v Ljubljani.

Na odru Gallusove dvorane se jima je takrat pridružila domača sopranistka Monika Bohinec, letos pa bosta pevska gosta še srbski baritonist Željko Lučić in na Češkem živeča mezzosopranistka Elena Židkova. Prvega je časnik Financial Times je označil za odličnega poustvarjalca Verdijevih baritonskih vlog, druga slovi kot interpretka vlog v Wagnerjevih operah.

Vsem štirim nastopajočim je skupno, da redno koncertirajo na odrih največjih opernih hiš, kot so milanska Scala, Dunajska in Berlinska državna opera ter Metropolitanska opera v New Yorku.

Ana Netrebko je z nastopi v živo in na večkrat nagrajenih posnetkih postala vodilna mednarodna predstavnica opere. Foto: EPA
Ana Netrebko je z nastopi v živo in na večkrat nagrajenih posnetkih postala vodilna mednarodna predstavnica opere. Foto: EPA

Program koncerta, ki se bo v Gallusovi dvorani začel ob 20.00, prinaša priljubljene točke iz različnih Verdijevih del – od zgodnje opere Macbeth do poznih Aida in Otello. Pevce bo tudi tokrat spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko italijanskega dirigenta Michelangela Mazza.

Plaz kritik po ruskem napadu na Ukrajino
Na operno pevko so lani letele kritike, ker se po ruski invaziji ni opredelila proti Vladimirju Putinu, zaradi česar so ji med drugim nastope odpovedali v Metropolitanski operi v New Yorku. Razkol med najslavnejšo operno pevko sveta in znamenito newyorško operno hišo je epilog doživel s tem, da mora Met pevki pozneje plačati več kot 187 tisoč evrov odškodnine.

Lani poleti je Netrebko glede javne opredelitve proti Putinu za nemški tednik Die Zeit dejala, da tega "nihče v Rusiji ne more. Putin je še zmeraj predsednik Rusije. Še zmeraj sem ruska državljanka, tako da česa takega ni mogoče narediti. Ali razumete? Zato sem zavrnila takšno izjavo ... Kar sem tudi storila. Vendar so od mene zahtevali tudi, da se izrečem proti Vladimirju Putinu. Odgovorila sem, da imam ruski potni list, da je on še zmeraj predsednik in da ne morem javno izreči teh besed. Zato sem odklonila."