Nova priredba Neskončne zgodbe bo
Nova priredba Neskončne zgodbe bo "osvežena interpretacija", osnovni parametri zgodbe pa bodo najverjetneje ostali isti. Foto: IMDb

Filmska adaptacija Endejevega romana je bila v 80. letih prejšnjega stoletja ena od velikih kinematografskih uspešnic, čeprav je bil sam avtor Ende takrat z njo tako nezadovoljen, da svojega imena ni pustil napisati v uvodno špico. (S proračunom 50 milijonov nemških mark je bil to tudi najdražji film, kar so jih do takrat posneli v Nemčiji.) Premiera filma, ki je samo v Nemčiji pritegnil okoli pet milijonov ljudi, je bila 4. aprila 1984 v Münchnu. V spomine mnogih sta se zapisala kuža-zmaj Fuhur ter pesem Giorgia Moroderja Never Ending Story, ki jo je zapel Limahl.

Roman Neskončna zgodba je bil prvič objavljen leta 1979. Prodan je bil v milijonskih nakladah in je preveden v okoli 45 jezikov, tudi v slovenščino.

Pobeg pred težkim življenjem med platnice knjige
Bastijan je šolar, debelušen in neroden, sošolci se norčujejo iz njega, tudi učitelj telovadbe, ker se z rokami ne more dvigniti po vrvi. Ampak to ni najhujše. Najhujše je, da mu je umrla mama in da ima občutek, da ga oče komaj še opazi. Tisto, kar Bastijan zna in ima silno rad, je branje in izmišljanje zgodb. Gospodu Koreandru v antikvariatu ukrade knjigo z naslovom Neskončna zgodba in zbeži od doma na šolsko podstrešje.

Neskončna zgodba je bila tudi najdražji film, kar so jih do takrat posneli zunaj ZDA in Sovjetske zveze. Foto: IMDb
Neskončna zgodba je bila tudi najdražji film, kar so jih do takrat posneli zunaj ZDA in Sovjetske zveze. Foto: IMDb

Znajde se v pripovedi o čudovitem cesarstvu Fantaziji, ki mu grozi uničenje. V zgodbi spremlja dečka Atreja in srečnega zmaja Fuhurja, ki iščeta človeškega otroka, da bi dal vladarici Fantazije novo ime in s tem rešil deželo. Najdeta ga, njega: Bastijan se čisto zares znajde v zgodbi, ki jo bere! Ampak zaplete se, ko bi se moral vrniti v svoj svet: vse manj ima spominov nanj, ne želi si nazaj – nazaj pa ga lahko pripelje samo zares močna želja. Do konca ne vemo, slutimo pa, da mu bo uspelo, ker ima prijatelja Atreja in srečnega zmaja Fuhurja, so vsebino romana povzeli pri založbi Beletrina.

Uspešnica iz osemdesetih je dobila še dve nadaljevanji: The NeverEnding Story II: The Next Chapter (1990) in The NeverEnding Story III: Escape from Fantasia (1994), nastala je tudi animirana serija.

V resnici je bilo snemanje nove priredbe filma napovedano že leta 2009, a je bil projekt leta 2011 tudi uradno pokopan, baje zaradi težave s pridobivanjem avtorskih pravic. (Zanje si je tudi tokrat prizadevalo več studiev in pretočnih ponudnikov.) Kdaj in kje bodo novi film začeli snemati, še ni znano, vemo pa, da nastaja v koprodukciji podjetij See-Saw Films in Michael Ende Productions.

See-Saw Productions so znani po literarnih adaptacijah: leta 2021 so sodelovali pri Moči psa Jane Campion, v zadnjem času pa pri seriji Heartstopper in Slow Horses. "Zgodba je obenem brezčasna in aktualna in res imamo dobro priložnost, da jo povemo na izviren način," je producent Iain Canning komentiral za revijo Variety. "Verjamemo, da si vsaka generacija zasluži svoje potovanje v Fantazijo."