Nemški kancler Olaf Scholz z mobilno aplikacijo KulturPass. Foto: EPA
Nemški kancler Olaf Scholz z mobilno aplikacijo KulturPass. Foto: EPA

Nemška ministrica oziroma pooblaščenka za kulturo Claudia Roth (Zeleni) projekt za zdaj ocenjuje pozitivno, tako da se bo ponudba nadaljevala, a bo državna podpora udeležbi mladih v kulturni ponudbi prepolovljena na 100 evrov. Roth je po odločitvi proračunskega odbora o nadaljevanju projekta spregovorila o "pomembnih in zelo pozitivnih novicah tako za kulturo kot za mlade". Bundestag mora dati še končno odobritev, poroča Norddeutscher Rundfunk (NDR).

Spodbuda za aktivno sodelovanje v kulturnem življenju
Od junija lani je do konca leta lahko KulturPass uveljavljalo okoli 750.000 ljudi. Vsi mladi, rojeni leta 2005, ki so lani dopolnili 18 let, so po prijavi prejeli 200 evrov dobropisa. Z zveznim finančnim ministrom Christianom Lindnerjem (FDP) je po novem dogovorjeno, "da lahko tisti, rojeni leta 2005, letos še vedno uporabljajo svojo kulturno izkaznico", je sporočila ministrica za kulturo. To bi tem mladim omogočilo, da še naprej uporabljajo svoj proračun "in aktivno sodelujejo v našem bogatem in raznolikem kulturnem življenju".

Tudi letos bo okoli 750.000 mladih dopolnilo 18 let. A je ministrica ob tem navedla tudi napeto finančno situacijo. "Nadaljevanje kulturne izkaznice za vse, rojene leta 2006, je bilo glede na splošno proračunsko stanje velik napor za vse vpletene." Zato bo proračun za tiste, ki so rojeni leta 2006, po novem znašal le 100 evrov.

Nemčija je svojo kulturno izkaznico uvedla po vzoru Francije in njenega pass Cultur. Na posnetku, ki je nastal oktobra lani, sta Emmanuel Macron in Olaf Scholz z mobilnima aplikacijama. Foto: EPA
Nemčija je svojo kulturno izkaznico uvedla po vzoru Francije in njenega pass Cultur. Na posnetku, ki je nastal oktobra lani, sta Emmanuel Macron in Olaf Scholz z mobilnima aplikacijama. Foto: EPA

Okoli 100.000 koncertnih vstopnic, 5000 glasbil in pol milijona knjig
Na kulturnem ministrstvu se zavzemajo tudi za to, da bi kulturni ponudniki nagovarjali mlade z vstopnicami s posebnimi, znižanimi ponudbami. Kulturni sektor je že bil deležen močne podpore – do zdaj je bilo s kulturno izkaznico okoli 1,1 milijona rezervacij v vrednosti približno 22 milijonov evrov.

"Resnično zelo, zelo, zelo pozitivno ocenjujem kulturno izkaznico," pravi nemška ministrica za kulturo Claudia Roth. Foto: EPA

"Resnično zelo, zelo, zelo pozitivno ocenjujem kulturno izkaznico," je še dejala ministrica in dodala, da je bila uvedba ponudbe po francoskem vzoru velik uspeh. Kot primer navaja skoraj četrt milijona obiskov kinematografov, plačanih z denarjem iz KulturPassa. Navedla je tudi okoli 100.000 vstopnic za koncerte, več kot 5000 glasbil in več kot pol milijona prodanih knjig.

"Kaj pa družine? Kaj pa starejši?"
Christiane Schenderlein
(CDU) je bila že v preteklosti kritična, saj je do zdaj le tretjina upravičencev izkoristila ponudbo. "Ne gre za klasično financiranje kulture. To ni veliko financiranje kulture, zato na to gledamo kot na vajo," je dejala. KulturPass je označila za všečno idejo, ki prinaša nekaj pozitivnega, ob tem pa je prevprašala smiselnost te ciljne skupine: "Kaj pa družine? Kaj pa starejši? Vsi so tudi zelo trpeli zaradi covida."

Roth si sicer želi razširitev ponudbe, na primer v smislu skupne nemško-francoske kulturne izkaznice. Če se bo ta tudi dejansko uvedla, ministrica verjame, da bi lahko dosegli še večji uspeh. "Predlagala sem, da bi to lahko bil tudi evropski model za spodbujanje mladih, da izkusijo, kaj kultura lahko pomeni zanje," je še dejala po poročanju NDR-ja.