"Kulturnega bonusa" bodo deležni tudi najstniki, ki niso italijanski državljani, imajo pa v Italiji urejeno stalno bivališče. Foto: Reuters
Renzi je iniciativo novembra lani predstavil kot odgovor na teroristične napade - češ da je treba "za vsak evro, ki ga vložimo v varovanje, vložiti tudi evro v kulturo". Foto: Reuters

Iniciativa, ki začne veljati s 15. septembrom letos, narekuje, da bo vsak mladi predstavnik generacije 1998, ki prestopi mejo polnoletnosti v zadnji četrtini leta, dobil "kulturni bonus" - denar, ki ga bo lahko zapravil za nakup knjig, koncertnih vstopnic, kino, obiske muzejev in celo izlete v narodne parke, je poročal spletni portal The Local, posvečen novicam iz Italije.

290 milijonov evrov - naložba v mlade (in v kulturo)
Projekt bo razveselil približno 575 tisoč mladih Italijanov, državo pa bo stal zajetnih 290 milijonov evrov - a pravijo, da v tem strošku vidijo izvrstno naložbo. "Iniciativa ima jasno sporočilo za mlade: spomni jih, da pripadajo skupnosti, ki jim izreče dobrodošlico ob polnoletnosti," je za časopis Corriere della sera komentiral poslanec Tommaso Nannicini, ki je na čelu projekta. "Pokaže jim tudi, kako pomembna je poraba na področju kulture, tako za izpopolnjevanje lastne osebnosti kot za utrjevanje veziva naše družbe."

"Kulturna vojna"?
Zaradi birokratskih in tehničnih zapletov - postavljanja spletne platforme in pogajanj z gledališkimi in kinematografskimi združenji - je bilo treba prestaviti uradni začetek akcije, ki tako prihaja v ključnem predvolilnem času za premierja Mattea Renzija. Idejo so prvič predstavili lani kot odgovor na teroristične napade v Parizu. Deloma je ideja kulturnega bonusa tudi v tem, da bi lahko preprečil radikalizacijo mladih. "Dogodki v Parizu so zaostrili kulturno bitko, v kateri smo se znašli," je Renzi izjavil lani. "Oni si želijo nasilje, mi odgovorimo s kulturo. Oni uničujejo kipe, mi ljubimo umetnost. Oni uničujejo knjige, mi smo dežela knjižnic."

Samo za tehnološko pismene
Najstniki bodo dostop do sklada dobili z registracijo na spletu in prenosom mobilne aplikacije 18app. Vsak registriran uporabnik bo imel 500 evrov dobropisa, ki ga bo lahko uporabil do 31. decembra 2017. Sveži polnoletniki si bodo lahko natisnili bone kulturnega ministrstva, s katerimi bodo nato opravljali nakupe.

Bone se bo dalo naložiti na telefone in tablice (za nakupe v trgovinah) ali pa jih uporabiti v spletnih trgovinah. V prihodnjem letu bodo podobno shemo v Italiji pripravili še za učitelje: delili jim bodo po 500 evrov, ki jih bodo lahko vložili v svoj poklicni razvoj.