Zasaditev Cankarjeve tepke v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Foto: Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija/Aleš Cipot
Zasaditev Cankarjeve tepke v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. Foto: Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija/Aleš Cipot

Cankarjevo tepko so zasadili ob vhodu na Vrt spominov in tovarištva, v bližino hruške magdalenke in v družbo drugih dreves in vrtnic, ki nosijo imena pomembnih slovenskih pesnikov in pisateljev.

Del mreže botaničnih vrtov in arboretumov Slovenije
Vrt spominov in tovarištva, ki ga upravlja Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, je kot posebni spominski park zaščiten kulturni spomenik. Simbolno in dejansko povezan z bogato zgodovino in kulturno ter naravno dediščino krajev ob Muri. Z več kot 500 drevesninami je posebno zanimiv del mreže botaničnih vrtov in arboretumov Slovenije. V njem je tudi sedež raziskovalne postaje Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU.

Foto: Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija/Aleš Cipot
Foto: Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija/Aleš Cipot

Prireditev ob nedavni zasaditvi Cankarjeve tepke je soorganizirala vodja Cankarjevega doma na Vrhniki Tatjana Oblak Milčinski, ki skrbi za kulturne vsebine v občini. Dogodka se je udeležilo okoli 40 Vrhničanov, tudi podžupan Mirko Antolović, predstavniki Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, zveze borcev in muzejskega društva, oktet Raskovec in člani Turističnega društva Blagajana Vrhnika. Iz domače, tišinske občine je bil navzoč tudi župan Franc Horvat.

Predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Marjan Šiftar je po skupinskem ogledu vrta v pozdravnem nagovoru, v katerem je orisal tudi nekatere zanimive podrobnosti iz zgodovine vrta, povedal, da je pobuda za zasaditev Cankarjeve tepke prišla prav z Vrhnike. Domislila se je je Jožica Rode, po izobrazbi profesorica slovenščine in ruščine, ki se je prav tako udeležila prireditve, njeno zamisel pa je Šiftarju nato pred nekaj leti prenesla Tatjana Oblak Milčinski.

Odslonil sem desko, otipal pehar, zagrabil pest hrušk ter jih stlačil v žep; nato še eno in še tretjo, tako da sem imel obadva žepa nabasana. Ko sem spet prislonil desko ter se izvil izza omare, sem bil zasopel in poten.

Ivan Cankar: Pehar suhih hrušk

Na slovesnosti sta nastopili pevski skupini Prekmurci in oktet Raskovec, učenci iz skupine Kul-turni z Osnovne III Murska Sobota pa so uprizorili nekaj odlomkov iz svoje gledališke predstave Zmenki, ki tematizira tudi Cankarja, člani Turističnega društva Blagajana Vrhnika pa so prebrali več odlomkov iz njegovih črtic – med drugim tudi znamenito črtico Pehar suhih hrušk. Vodja vrhniškega Cankarjevega doma je prireditev označila kot vredno Ivana Cankarja, o velikem besednem umetniku pa je med drugim dejala, da so njegova razmišljanja o družbi aktualna še danes.

Tepki se bo pridružilo drevo v spomin na Cankarjev bataljon
Marjan Šiftar je za jesen že napovedal, da bodo ob Cankarjevi tepki v sodelovanju s prijatelji iz Dolenjske zasadili še drevo v spomin na Cankarjev bataljon, ki je padel na Javorovici. Cankarjeva tepka bo to drevo v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih tudi simbolno varovala, so še sporočili iz Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija.