Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kulturna izkaznica, ki bo po odpravi ukrepov za zajezitev širjenja okužb znova zaživela jutri, je namenjena finančno šibkejšim meščanom. Omogoča jim brezplačen vstop v številne kulturne ustanove v Gradcu in nekaterih drugih bližnjih krajih.

Projekt nosi ime Hunger auf Kunst & Kultur (Lačni umetnosti in kulture), zagnali pa ga bodo spet jutri s posebnim akcijskim dnevom. Od 10.00 do 23.00 bodo v mestu potekali številne brezplačne delavnice, sprehodi in vodstva za kulture željne posameznike, tokrat tudi za neimetnike kulturne izkaznice. Namen tega dne je ozaveščanje meščanov o kulturni izkaznici in samem projektu.

© Graz Tourismus und Stadtmarketing GmbH, Tom Lamm Foto: AP
© Graz Tourismus und Stadtmarketing GmbH, Tom Lamm Foto: AP

Za posameznike in družine
Brezplačno kulturno izkaznico, ki velja leto dni od dneva izdaje, je mogoče pridobiti glede na dohodkovni položaj. Na voljo so izkaznice za posameznike, pa tudi skupinske družinske izkaznice za otroke do 16. leta v spremstvu odrasle osebe. Izkaznica ni prenosljiva in velja samo skupaj z osebnim dokumentom s fotografijo.

Na avstrijskem Štajerskem je v projekt vključenih več kot 200 kulturnih partnerjev, letos pa so kot novost uvedli aplikacijo, ki spremlja kulturno izkaznico.

Leta 2019 so na podlagi kulturne izkaznice izdali okoli 19.000 vstopnic za muzeje, gledališča, koncerte, filmske projekcije in druge dogodke, kar je ustrezalo vrednosti okoli 350.000 evrov.

Poudarek na delu z z ljudmi z begunskim ozadjem
Del projekta Lačni umetnosti in kulture se usmerja tudi v delo z ljudmi z begunskim in migracijskim ozadjem, da premagajo jezikovne ovire in jim na tak način olajšajo dostop do lokalne umetnosti in kulture ter spodbudijo k njihovi lastni dejavnosti.