Leta 1965 v kitajski pokrajini Hubej rojeni strokovnjak in romanopisec Yang Hengjun, ki je pisal blog o kitajskih državnih zadevah, zanika sicer nikoli javno objavljene obtožbe.

Albanese novembra obiskal Kitajsko
Yang, čigar zdravje naj bi se po pisanju BBC-ja naglo slabšalo, je od leta 2019 zaprt na Kitajskem. Novembra lani je Kitajsko obiskal avstralski premier Anthony Albanese, ki je bil na domačih tleh takrat pod pritiskom, da zagotovi Yangovo izpustitev. Namen tega obiska je bil prav izboljšanje odnosov med državama, ki so se v zadnjih letih slabšali. Avstralska vlada pa je po izreku kazni sporočila, da je "zgrožena" nad tem izidom. "To je grozljiva novica za Yanga, njegovo družino in vse, ki so ga podpirali," je še sporočila vlada po pisanju Associated Pressa (AP).

Avstralska zunanja ministrica Penny Wong je poklicala kitajskega veleposlanika za pojasnilo in dejala, da bo vlada "sporočila" svoj odgovor Pekingu z "najostrejšimi izrazi (...) Dosledno smo pozivali k osnovnim standardom pravičnosti, postopkovni pravičnosti in humanemu ravnanju z Yangom v skladu z mednarodnimi normami in pravnimi obveznostmi Kitajske," je sporočila po pisanju BBC-ja. Dodala je, da si vsi Avstralci "želijo videti Yanga ponovno združenega z njegovo družino. Ne bomo popustili pri našem zagovarjanju."

Kitajska trdi, da spoštuje sodne in konzularne pravice
Avstralska stran je že v preteklosti izrazila zaskrbljenost glede tega, kako Kitajska obravnava Yanga, a jo je kitajsko zunanje ministrstvo posvarilo, naj se ne vmešava v primer in naj spoštuje "pravosodno suverenost" države. Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin je novinarjem dejal, da je bil Yangov primer "temeljito obravnavan" v skladu z zakonom ter da so bile njegove sodne in konzularne pravice spoštovane. Yangovi podporniki so njegovo pridržanje označili za politični pregon. "Kitajska vlada ga kaznuje zaradi njegove kritike zlorab človekovih pravic na Kitajskem in njegovega zavzemanja za univerzalne vrednote, kot so človekove pravice, demokracija in pravna država," je za BBC povedal njegov prijatelj, v Sydneyju delujoči akademik Feng Chongyi.

Izogibanje neposredni kritiki kitajske vlade
Yanga, ki je nekoč delal na kitajskem ministrstvu za državno varnost, se je prijel vzdevek "krošnjar demokracije", a se je v svojih zapisih pogosto izogibal neposredni kritiki kitajske vlade. Živel je v New Yorku, a se je januarja 2019 z ženo in njeno najstniško hčerjo – obe sta kitajski državljanki – odpravil v Gvangdžov na Kitajskem. Na pot so se odpravili z namenom obnovitve vizuma, a so Yanga prestregli na letališču, je poročal AP. Vse od aretacije se je njegov primer večinoma reševal za zaprtimi vrati, vključno s tajnim sojenjem leta 2021. Po pisanju Al Džazire Balkans Yangova družina trdi, da so ga v priporu več kot 300-krat zaslišali, šest mesecev pa naj bi ga tudi intenzivno mučili.

Direktorica organizacije Human Rights Watch za Azijo Elaine Pearson je dejala, da je Yangov primer sprožil "nešteto" pomislekov glede pravilnega postopka in da je izid "nezaslišan". Za BBC je povedala, da je imel "zapoznel in omejen dostop do pravnega zastopništva, deležen je bil sojenja za zaprtimi vrati – in sam Yang je med zasliševanjem trdil, da so ga mučili in izsilili priznanja".

Avstralski premier Anthony Albanese med nedavnim obiskom Kitajske. Foto: EPA
Avstralski premier Anthony Albanese med nedavnim obiskom Kitajske. Foto: EPA

Avstralska zunanja ministrica je dejala, da ima Yang še zmeraj možnost, da se pritoži. Njegova sinova, ki živita v Avstraliji, pa sta že sporočila, da se očetovo zdravje slabša in da ni deležen zdravljenja. Pred potovanjem premierja Albaneseja v Peking sta Yangova sinova nanj naslovila pismo, v katerem sta ga prosila za pomoč pri izpustitvi očeta, in ob tem navedla njegovo pešajoče zdravje.

"Neizogiben sklep je, da bo umrl v zaporu"
Pripor 45-letne avstralske novinarke Čeng Lei leta 2020 in Yangovo pridržanje sta prispevala k poslabšanju odnosov med Pekingom in Canberro, a se ti odnosi vendarle stabilizirajo od zamenjave vlade v Avstraliji leta 2022. Richard McGregor, višji sodelavec inštituta Lowy, ki se posveča mednarodnim političnim, strateškim in gospodarskim vprašanjem z avstralskega vidika, je za časopis Sydney Morning Herald povedal, da bo Yangu izrečena kazen verjetno imela "močan vpliv na dvostranske odnose" med državama.

"Pod črto se vidijo nepreglednost kitajskega pravnega sistema, njegova nedopustnost za razumne zahteve tujih vlad v imenu njihovih državljanov in njegova maščevalnost do ljudi, ki mu nasprotujejo. Ta kazen je na najskrajnejšem koncu spektra glede na to, kar bi lahko pričakovali. Neizogiben sklep je, da bo umrl v zaporu," je dejal McGregor.