Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati. Foto: Reuters
Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati. Foto: Reuters
Sojenje Gao Ju
Policisti so novinarjem preprečili, da bi se približali sodišču. Foto: Reuters
Obsodili kitajsko novinarko zaradi izdaje

71-letna Gao Ju je "nezakonito predala državne skrivnosti tujcem", je razsodilo sodišče, ki je ob izreku sodbe upoštevalo nov, strožji zakon o varovanju državnih tajnosti. Gao Ju so aretirali pred letom dni, sodni proces pa se je začel novembra lani, potem ko so na državni televiziji CCTV predvajali njeno priznanje, da je naredila "veliko napako". Kot trdijo njeni odvetniki, je bila v to prisiljena, ker so grozili njenemu sinu.

Za izdajo kakšne državne tajnosti je šlo, kitajske oblasti niso sporočile, po domnevah medijev pa gre za strategijo komunistične stranke, imenovano "dokument številka 9".

Novinarkin odvetnik Šang Baojun je izrazil razočaranje nad obsodbo in napovedal pritožbo.

Zaradi podobne stvari že za zapahi
Zaradi podobnih obtožb je bila 71-letna novinarka, ki velja za veliko zagovornico demokracije in svobode medijev, že leta 1999 obsojena na šest let zapora, saj je nekemu hongkonškemu časopisu predala več dokumentov kitajske komunistične partije, med drugim tudi govor takratnega predsednika države Džjanga Dzemina. Na Kitajskem že več let ne sme objavljati svojih člankov, piše pa za tuje medije.

Organizacije za človekove pravice so že obsodile razsodbo. "Gao Ju je politična zapornica. V zaporu je, ker so njeni nazori izziv za vlado," je dejal predstavnik Amnesty International William Nee.

Organizacija Novinarji brez meja pa je zaradi obsodbe zahtevala sankcije proti Kitajski. Tudi Evropska unija je že izrazila zaskrbljenost zaradi postopkov proti Gao Ju. "Okrepile so se naše bojazni glede ravnanja z borci za človekove pravice," so sporočili iz Bruslja.

Po podatkih svetovalne skupine Commitee to Protect Journalists je zdaj na Kitajskem zaprtih 44 novinarjev, kar je več kot kjer koli drugod po svetu.

Obsodili kitajsko novinarko zaradi izdaje