Nasina simulacija trka obeh galaksij. Foto: EPA
Nasina simulacija trka obeh galaksij. Foto: EPA
Mlečna cesta
Mlečna cesta se nezadržno približuje sosednji Andromedi. Foto: EPA
Galaksija Andromeda je sicer v krajih, kjer je svetlobno onesnaževanje majhno, vidna tudi s prostim očesom. Foto: RTV SLO

Znanstveniki tako pričakujejo, da bosta spiralni galaksiji trčili čez okoli tri milijarde let in se naposled združili. Obstaja seveda dilema, kaj bo z nami, čeprav je jasno, da bomo lahko nadvse srečni, če bomo tako dolgo sploh preživeli, druga dilema pa je, kaj se bo zgodilo s črnimi luknjami.

Vsaka galaksije ima eno. Masa črne luknje Mlečne ceste je kar 3-milijonkrat večja od mase Sonca, Andromedina pa je kar desetkrat večja od naše. Srečanje naj bi luknji združilo, a je scenarij tega bližnjega srečanja še precej nepredvidljiv.

Mlečna cesta - grobe ocene:
Vrsta: Spiralna galaksija
Premer: 80.000-100.000 svetlobnih let
Obseg: 250.000-300.000 svetlobnih let
Debelina: 1.000 svetlobnih let
Število zvez: 200 milijard
Starost: 13,6 milijarde let

Črne luknje na potovanje
Veliko časa se je domnevalo, da ti "sesalci" plina, oblakov in uničevalci zvezd neprestano ždijo v srži galaksije, zdaj pa se vse bolj zdi, da se lahko črne luknje v takšnih primerih odpravijo tudi na potovanje.

Združena luknja lahko namreč dobi takšen pospešek, da zaokroži malce po galaksiji vse do njenih meja in se nato vrne nazaj v središče. Druga možnost pa je tudi ta, da jo katapultira v odprto vesolje, kar pomeni, da se ne vrne več nazaj in blodi po neskončnosti.

Andromeda - grobe ocene:
Vrsta: Spiralna galaksija
Oddaljenost od Mlečne ceste: 2,5 milijona svetlobnih let
Premer: 220.000 svetlobnih let
Velikost: Mlečna cesta doseže 80 odstotkov velikosti Andromede

Znanstveniki lahko s pomočjo tega domnevanja in novih razvitih modelov za predvidevanje scenarijev združitve ugotovijo nove oblike obnašanja galaksij ob združitvi in s tem razrešijo ugibanja, ki se jim pletejo po glavi že trideset let.

Na spodnjem videu si lahko ogledate, kako izgleda simulacija združitve dveh črnih lukenj.

M. K.