Zaradi varčevanja moči je Nasa omejila delovanje roverjev, ki jima grozi, da bosta zaradi pomanjkanja sončne energije ostala trajno poškodovana. Foto: EPA
Zaradi varčevanja moči je Nasa omejila delovanje roverjev, ki jima grozi, da bosta zaradi pomanjkanja sončne energije ostala trajno poškodovana. Foto: EPA
Železen meteorit na Marsu
Opportunity in Spirit sta zbrala številne koristne podatke o geološki zgodovini rdečega planeta. Foto: EPA

Šestkolesna roverja Opportunity (Priložnost) in Spirit (Duh) raziskujeta rdeči planet južno od marsovega ekvatorja. Več neviht na Marsu divja že več mesecev in bi se lahko nadaljevale še nekaj tednov. Če do vozil ne bo kmalu prišla sončna svetloba, jima grozi, da ne bosta mogla proizvesti dovolj energije, da bi lahko delovala. Nasa je zato zmanjšala njuno delovanje na minimum. "Upamo, da bosta roverja uspešno prestala te nevihte, vendar nista bila zgrajena za tako težke razmere," so sporočili iz Nase.

Slabše jo je odnesel Opportunity
V slabšem položaju je Opportunity, saj prah na območju, kjer se nahaja, ovira 99 odstotkov svetlobe. Preden so se prejšnji mesec začele nevihte, je Opportunity proizvedel okoli 700 vatnih ur elektrike na dan, kar je dovolj, da bi 100-vatna žarnica gorela sedem ur. V sredo je Opportunity proizvedel le še 148 vatnih ur.

Roverja ogroža mraz
Roverja sta v nevarnosti, da ne bosta mogla proizvesti dovolj energije, da bi ostala topla, in bi se njuna občutljiva elektronika preveč ohladila in pokvarila. Ker je na Marsu zdaj poletje, Nasini strokovnjaki upajo, da se temperature ne bodo toliko znižale, da bi uničile elektroniko, tudi če roverjema primanjkuje energije.

Številni koristni podatki
Opportunity naj bi začel nevaren spust v 60 metrov globok krater Victoria, od koder naj bi poslal pomembne podatke o geološki zgodovini Marsa. Od svojega pristanka na rdečem planetu v začetku leta 2004 sta roverja zbrala pomembne podatke o Marsovi geologiji, tudi dokaze, da je bil del planeta nekoč prekrit z vodo.