Pluton je imel od odkritja in vse do leta 2006 status najbolj zunanjega, devetega planeta v Osončju. Foto: EPA
Pluton je imel od odkritja in vse do leta 2006 status najbolj zunanjega, devetega planeta v Osončju. Foto: EPA

Gre za najmanjši naravni satelit, kar so jih do zdaj zaznali okoli tega ledenega pritlikavega planeta, so sporočili iz Nase.

Luno poimenovali P4
Majhna luna, ki so jo za zdaj poimenovali P4, v premeru meri le od 13 do 24 kilometrov. "Zdi se mi izredno, da nam je teleskop Hubble omogočil tako jasno zaznati tako majhno nebesno telo, ki je oddaljeno več kot pet milijard kilometrov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal glavni opazovalec kalifornijskega inštituta SETI Mark Showalter.

Plutonova največja luna Charon je sicer široka 1.043 kilometrov, premera drugih dveh lun, Nix in Hydre, pa merita med 32 in 113 kilometrov, so še sporočili iz Nase. Luni Nix in Hydro so s pomočjo teleskopa Hubble odkrili leta 2005, luno Charon pa so zaznali že leta 1978.

Pluton leta 2006 umaknili iz kategorije popolnih planetov
Pluton je imel od odkritja in vse do leta 2006 status najbolj zunanjega, devetega planeta v Osončju. Znanstveniki so ga leta 2006 umaknili iz kategorije popolnih planetov in ga uvrstili v novo kategorijo pritlikavih planetov. Širok je 2.300 kilometrov, njegova masa pa predstavlja manj kot odstotek mase Zemlje.