Je Spiritu uspelo zgodovinsko odkritje? Foto: EPA
Je Spiritu uspelo zgodovinsko odkritje? Foto: EPA
Roverja Spirit in Opportunity površje Marsa raziskujeta že več kot tri leta. Foto: EPA

Takšne razmere so se verjetno razvili, ko je topla voda ali para prišla v stik z vulkanskimi kamninami. Takšne razmere na Zemlji so več kot nalašč za razvoj množice bakterij. To so odkrili povsem po naključju, medtem ko je šestkolesno vozilo Spirit zaradi pokvarjenega kolesa ropotalo in za seboj delalo majhne brazde.

Maja so znanstveniki ugotovili, da so nekateri deli površja na Marsu mnogo svetlejši, kot je običajno. Podrobnejša raziskava je pokazala, da je za to kriva velika vsebnost kremena v zemlji. S preučevanjem njegovega nastanka so lahko ugotovili, kakšne so bile v preteklosti možnosti za prebivanje na Marsu. "Te razmere so bile odlične za razvoj mikrobov, zato smo zelo vznemirjeni," je dejal vodja misije Steve Squyres.

Prihajajo naslednje misije
Vozilo Spirit ni opremljeno za iskanje dokazov življenja, temveč le za proučevanje geoloških razmer, zato bodo kemijske sledi, ki so jih pustila morebitna živa bitja, morale raziskovati prihodnje misije. To sta ameriški znanstveni laboratorij, ki bo na Mars prišel leta 2009, in ExoMars, evropski rover, ki bo na rdeči planet prišel v naslednjem desetletju.

Spirit na Marsu že 1.400 dni
Nasa je vozili Spirit in Opportunity vsako na svoj konec rdečega planeta poslala leta 2004. Čeprav je bilo sprva načrtovano, da bosta ostali le 90 dni, je bila njuna odprava podaljšana do leta 2009.

Zaradi bližajoče se zime na Marsu bosta morali v prihodnjih dneh svoje sprehode po Marsu zaradi ohranjanja energije zmanjšati.