Nemški vesoljski center je izračunal, da je verjetnost, da vas zadene del Rosata, 1:14 bilijonov. Svet ima sicer 7 milijard prebivalcev. Foto: Nemški vesoljski center
Nemški vesoljski center je izračunal, da je verjetnost, da vas zadene del Rosata, 1:14 bilijonov. Svet ima sicer 7 milijard prebivalcev. Foto: Nemški vesoljski center

Odpisani satelit, s katerim Nemški vesoljski center ne more komunicirati, se spušča proti Zemljini atmosferi, kjer naj bi ga večina zgorela. A zaradi nenadzorovanega "strmoglavljenja" naj bi se skozi atmosfero prebilo do 30 delov za kombi velikega satelita, ki bi lahko skupaj tehtali do 1,7 tone.

Ostanki lahko Zemljo zadenejo med petkom in ponedeljkom, točno uro in kraj trčenja bodo astronomi lahko natančno napovedali šele okoli 10 ur pred trkom. "Vse države na planetu med 53 stopinjami Severa in 53 stopinjami Juga so lahko ogrožene," je izredno obsežno območje predvidenega trka potrdil predstavnik Nemškega vesoljskega centra Andreas Schütz.

Največja nevarnost - teleskop
Satelit, ki je bil izstreljen leta 1990 in upokojen leta 1999, so uporabljali za raziskavo črnih lukenj in nevtronskih zvezd ter prvo nebesno raziskavo izvorov rentgenskih žarkov. Osrednji inštrument satelita je teleskop, ki je zgrajen iz temperaturno visokoodpornih materialov, s čimer je 1,6 tone težak teleskop največji del, ki bi lahko trčil na Zemljo. V atmosfero bo satelit vstopil s hitrostjo približno 28.000 km/h, takrat pa bodo znanstveniki lahko tudi podali kraj in čas ter obseg trčenja.

Prejšnji mesec je v južni Pacifik brez škodljivih posledic padel mrtvi Nasin satelit, katerega ostanki so bili nekaj manjši in lažji od nemškega Rosata. Tokrat so možnosti za škodo na Zemlji nekoliko večje - 1:2.000 je možnosti, da ostanki poškodujejo koga na Zemlji. V primeru Nasinega satelita je bilo razmerje 1:3.200.