Kralj Karel naj bi se kmalu vrnil k svojemu delu. Foto: Reuters
Kralj Karel naj bi se kmalu vrnil k svojemu delu. Foto: Reuters

75-letnega kralja so v zasebno bolnišnico London Clinic sprejeli dopoldne, tja je prišel v spremstvu kraljice Camille, pred posegom pa je obiskal tudi snaho Kate, ki tam okreva po nedavni operaciji trebušne votline.

Ob tem so se v Buckinghamski palači v Karlovem imenu zahvalili vsem za podporo in dobre želje ter poudarili, da kralja "veseli, da je ima njegova diagnoza tako pozitiven vpliv na javno zdravje". Potem ko je palača prejšnji teden sporočila, da gre kralj na poseg zaradi povečane prostate, se je namreč obisk spletne strani zdravstvenega ministrstva, na kateri ta ozavešča o tegobah in nevarnostih povečane prostate, povečal za kar 1000-krat, so navedli v britanski zdravstveni službi (NHS).

Benigno povečanje prostate je pogost pojav, povezan s hormonskimi spremembami, ki nastanejo s staranjem moškega. Pojavljati se začne po 50. letu, značilni simptomi pa so pogosto uriniranje, tanjši curek, kapljanje, prekinjanje in občutek nepopolno izpraznjenega sečnega mehurja. Simptomi so sicer podobni kot pri raku prostate, zato je pregled pri zdravniku ob takih težavah nujen.

Zasebna bolnišnica, kjer se zdravita tako Kate kot Karel, je te dni precej dobro varovana. Foto: Reuters
Zasebna bolnišnica, kjer se zdravita tako Kate kot Karel, je te dni precej dobro varovana. Foto: Reuters

Sam naj bi dal pobudo, da se o zdravljenju obvesti javnost

Britanska kraljeva družina sicer v preteklosti praviloma ni razkrivala podatkov o zdravstvenem stanju svojih ožjih članov oziroma napovedanih zdravljenj ali operacij, razen kadar se temu ni mogla izogniti (na primer v primeru zdajšnje valižanske princese, ki so jo morali v prvi nosečnosti zaradi hude slabosti sprejeti v bolnišnico). A tokrat naj bi kralj sam dal pobudo, da se javnost obvesti o njegovi težavi, saj je želel spodbuditi druge moške, ki imajo podobne simptome, naj poiščejo zdravniški nasvet.

Karel naj bi v bolnišnici ostal le kratek čas, po "krajšem obdobju okrevanja" pa se bo spet posvetil svojim obveznostim.

Palača o zdravstvenih težavah valižanske princese bolj molčeča

Buckinghamska palača je sicer precej bolj skopa z informacijami o zdravstvenem stanju princese Kate. Ta je morala namreč na operacijo trebušne votline in bo v bolnišnici ostala do dva tedna. Za kakšno operacijo gre, kraljeva palača ne razkriva, zatrdili so le, da "ni rakave vrste", in pojasnili, da se Kate po operaciji "počuti dobro", kar je le še spodbudilo ugibanja glede zdravstvenih težav 42-letne princese.

Skrb za tri otroke, 10-letnega Georgea, osemletno Charlotte in petletnega Louisa, je medtem v celoti prevzel valižanski princ William, ki je tako odpovedal številne obveznosti v naslednjih tednih. Po navedbah Buckinghamske palače je namreč pričakovati, da bo Katino okrevanje trajalo dalj časa.