Pogled na Izolo. Foto: Pixabay
Pogled na Izolo. Foto: Pixabay

V Ankaranu je bilo prejšnji mesec v primerjavi z enakim obdobjem lani za skoraj šest odstotkov več turistov in sedem odstotkov več prenočitev. Čeprav so podatki dobri, pa med nekaterimi turističnimi ponudniki ni zaznati pretiranega zadovoljstva z obiskom. Ko so na občini na omejenem vzorcu povpraševali o zasedenosti in obetih, so namreč dobili razmeroma zadržane odgovore, ki so najverjetneje posledica previsokih pričakovanj. V zadnjem obdobju se sicer povečuje obisk italijanskih in nizozemskih turistov, še vedno pa prevladujejo domači gostje.

V koprski občini je bilo prav nasprotno, pojasnjuje Andreja Čmaj Fakin z Zavoda za mladino, kulturo in turizem: "Glede na strukturo gostov so domači turisti ustvarili približno 21 odstotkov prenočitev, tuji pa približno 79 odstotkov. Med tujimi turisti je bilo največ Nemcev, Madžarov, Čehov, Poljakov, Belgijcev in Francozov." V Kopru je bilo turističnih prihodov julija letos v primerjavi z enakim lanskim obdobjem več za 13, prenočitev pa za 15 odstotkov.

Višje številke opažajo tudi v turističnih nastanitvah piranske občine, in sicer za dva odstotka. Enako velja za Izolo, dodaja Taja Šavron s Turističnega združenja Izola: "V tem mesecu nas je obiskalo več kot 28.000 gostov, ki so ustvarili čez 118.000 prenočitev, kar predstavlja okrog dvoodstotno rast tako prihodov kot prenočitev v primerjavi s preteklim letom."

Tudi v Izoli se povečuje število tujih gostov. Čehov je bilo julija kar za 41 odstotkov več. Več je bilo tudi Nemcev, Madžarov, Avstrijcev, Slovakov in še nekaterih drugih. Trenutni rezultati in napovedi kažejo, da bo zasedenost turističnih namestitev ta mesec presegla 85 odstotkov, ponekod bo celo stoodstotna.