Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Za varnost kopalcev bodo na plaži v Luciji skrbeli trije reševalci iz vode, varneje bo tudi na obali, saj je družba Okolje Piran izravnala dvonivojski betonski del plaže.

Za izboljšave so poskrbeli tudi na Centralni plaži v Portorožu, kjer pa so glavna težava nočna druženja. Prepoved nočnega zadrževanja na portoroški plaži v času sezone nima nobenega učinka. Dva varnostnika prav tako nista dovolj, da bi jima ponoči uspelo umiriti vse skupine, ki se na njej glasno zabavajo, pojasnjuje vodja pristanišč in plaž na piranskem Okolju Egon Štibilj. "Pomole zapremo, varnostniki tudi opozarjajo ljudi, da ne smejo na pomol. Tega se kar držijo. Na tako veliki površini pa je težko izvedljivo, da bi vsako skupino posebej podili s plaže, saj to tudi ni interes," je dejal.

Varnostniki nimajo pristojnosti kaznovanja, v primeru večjih izgredov pa posredujejo policisti. A je plaža, dodaja Štibilj, namenjena vsem, tudi drugim obiskovalcem in domačinom. Vsako jutro ob pol šestih zato plažo očistijo, da je varna za kopalce. "Marsikatero jutro, ko pridemo na plažo, je po tleh veliko črepinj in smeti. Smeti se že poberejo, pri črepinjah pa moramo biti zelo pozorni, da res odstranimo vse, saj imamo že ob osmih na plaži otroke," je opozoril.

Na plaži v Luciji tudi reševalci

Na portoroški plaži so letos prenovili 200 kvadratnih metrov veliko ploščad, kjer je bil nekdaj tobogan. Z novo urejeno travnato površino, veliko približno 800 kvadratnih metrov, pa je tako rekoč združena z lucijsko plažo pod Metropolom. Ta je priljubljena predvsem med domačini. Del, ki ga upravlja Okolje, je v morju označen s plovki. In na tem delu so tudi reševalci iz vode. "A če se komu kaj zgodi tudi zunaj označenega dela, bo reševalec prav tako pomagal," je dodal Štibilj.

Ob portoroški plaži potapljači enkrat tedensko očistijo tudi morsko dno, na vseh javnih površinah, kjer so kopalci, pa Okolje redno odstranjuje alge z dostopov v morje.