"Putinova dejanja so grozljiva in popolnoma nesprejemljiva ter jih ostro obsojamo," so še zapisali. Njihova odločitev sledi vesti o tem, da je režiser Sergej Loznica izstopil iz EFE-ja, in ob tem najstrožje obsodil EFO zaradi medlega in premilega odziva na napad Rusije na Ukrajino.

Sergej Loznica. Foto: EPA
Sergej Loznica. Foto: EPA

V pismu so danes še zapisali: "Močno nas skrbi usoda Ukrajincev in naša srca so z ukrajinsko filmsko skupnostjo. Popolnoma se zavedamo, da se več naših članov z orožjem bori proti agresorju. Akademija bo zato izključila ruske filme iz letošnjih evropskih filmskih nagrad in podpiramo vsak element bojkota."

Sorodna novica Ukrajinska filmska akademija svetovno filmsko industrijo poziva k bojkotu ruskih filmov

"Reakcija bi morala priti prej"
EFA je tudi priznala, da bi "ta reakcija morala priti prej", glede na kritike direktorja Sergeja Loznice o prvotnem odzivu EFE. "Vendar je bilo treba slediti našim demokratičnim procesom," je pojasnila EFA. "Medtem ko so ti potekali, je Evropska filmska akademija vzporedno in tiho delovala v zakulisju, uspelo ji je zbrati sredstva in sestaviti podporne strukture."

EFA je zaključila: "Zato izkoriščamo to priložnost, da nedvoumno izrazimo svoj protest proti tej gnusni vojni ter da ponovno potrdimo in ponovimo našo popolno in popolno solidarnost z junaškim ljudstvom Ukrajine."

Loznica je sicer svoje kritike izrazil v odprtem pismu, objavljenem v nedeljo na portalu Screen Daily, preden je zapustil akademijo. "Kako sramotno besedilo je ustvarila Evropska filmska akademija! "Invazija v Ukrajino nas močno skrbi," je zapisal Loznitsa in citiral izjavo, ki jo je direktor EFE Matthijs Wouter Knol dal za The Hollywood Reporter 24. februarja. EFA je pred tem izdala izjavo, kjer so med drugim zapisali: "V imenu skupnosti z več kot 4200 člani Evropske filmske akademije želimo izraziti solidarnost z vami."

Evropske filmske nagrade. Foto: EPA
Evropske filmske nagrade. Foto: EPA

Evropsko kinematografijo so "od nekdaj oblikovale pomembne vrednote [človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in človekovih pravic," je v prvotnem odzivu še podala EFA. "Kot akademija in s svojim delom se močno zavzemamo za te vrednote in protestiramo proti vsaki kršitvi [njih]. Bodite prepričani, da stojimo za vami in podpiramo vaše delo na najboljši način.”

"Se bojite vojno imenovati vojna, obsoditi barbarstvo in izraziti svoj protest?"
Režiser je v svojem odprtem pismu obsodil tako medel odziv in zapisal: "Ruska vojska že štiri dni zapored uničuje ukrajinska mesta in vasi ter ubija ukrajinske državljane. Ali je res mogoče, da se vi – humanisti, zagovorniki človekovih pravic in dostojanstva, zagovorniki svobode in demokracije – bojite vojno imenovati vojna, obsoditi barbarstvo in izraziti svoj protest?" Loznica je zapisal tudi, da "ne more biti več dvoma o eni stvari: Evropska filmska akademija je bila ustanovljena leta 1989, da bi zakopala glavo v pesek in se izognila katastrofi, ki se dogaja v Evropi."

Sorodna novica Ruska umetnika in kustos odpovedali udeležbo na Beneškem bienalu

Za IndieWire je nedavno povedal, da "kar zadeva Ukrajince, vojna traja že osem let. Na neki način so se Ukrajinci psihološko skoraj navadili na to situacijo življenja v potencialno nevarnem vojnem stanju." Njegov film Donbass iz leta 2018, denimo, popisuje korupcijo in trpljenje v Ukrajini.

"Narava konflikta nima nobene zveze z nacionalnostjo," je dejal Loznica. "Sovjetsko proti antisovjetsko, ne Rusija proti Ukrajini. V resnici gre za konflikt med preteklostjo in sedanjostjo. Zdaj ga končno vsi vidijo."

Loznica ponuja tudi vpogled v to, kako bo videti svet, če Putinu uspe: "Ljudje bodo podvrženi enaki vrsti korupcije – moralni in duševni – kot v času železne zavese," je dejal režiser. "Najpomembnejša stvar, ki se zgodi v teh časih, je, kaj se zgodi z moralo ljudi, ko jim postane udobno delati zle stvari, tako kot jim počne oblast."

V novem filmu o maščevalnem netopirju bo vlogo Batmana odigral Robert Pattinson. Foto: EPA
V novem filmu o maščevalnem netopirju bo vlogo Batmana odigral Robert Pattinson. Foto: EPA

Tudi sicer vse več organizacij in podjetij v filmski industriji napoveduje bojkot oziroma prekinitev dejavnosti na ruskem trgu, s čimer želijo jasno sporočiti svoje neodobravanje ruske invazije v Ukrajini. V produkcijski hiši Warner Bros. so se pridružili kolegom v podjetjih Disney in Sony Pictures in svojih novih filmskih in drugih produkcij začasno ne bodo distribuirali v Rusiji. Prva je odpovedana premiera novega filma o Batmanu.

Tri največje filmske in televizijske produkcijske hiše v ZDA, Warner Brothers, Disney in Sony Pictures, so se tako odločile, da svojih izdelkov vsaj začasno ne bodo več predvajali na ruskem trgu. "Ob humanitarni krizi v Ukrajini smo se pri WarnerMedii odločili, da ustavimo distribucijo našega novega filma o Batmanu v Rusiji," so v izjavi za javnost po poročanju AP-ja sporočili iz podjetja in dodali, da bodo "še naprej spremljali razvijajoče se razmere. Upamo, da strani dosežeta mirno in hitro rešitev nastalega spora."

Bojkot koncerna Disney bodo ruski gledalci najprej občutili z izgubo Pixarjevih animiranih filmov. Foto: EPA
Bojkot koncerna Disney bodo ruski gledalci najprej občutili z izgubo Pixarjevih animiranih filmov. Foto: EPA

Poleg Batmana bodo ruski oboževalci prikrajšani tudi za nov film animacijskega studia Pixar Turning red, distribucijo katerega upravljajo pri konglomeratu Disney. Čeprav Rusija ni glavni trg hollywoodskih produkcij, se še vedno uvršča med 12 največjih trgov za omenjene tri produkcijske hiše. Uspešnica studia Sony Pictures Spider-Man: Ni poti domov je v Rusiji ustvarila kar 46 milijonov dolarjev dobička, nazadnje pa so z uspešnico Uncharted zaslužili dobrih 20 milijonov dolarjev.

Poleg produkcijskih hiš so rusko vojaško akcijo v Ukrajini obsodili tudi v Ameriškem združenju kinematografov, v katerem so izrazili svojo podporo barviti in razgibani ukrajinski filmski industriji, ki si, tako kot vsi umetniki, zasluži "delovanje in ustvarjanje v miru, brez stalnih groženj in stisk".