Dim nad Kijevom. Foto: Reuters
Dim nad Kijevom. Foto: Reuters

Medtem ko Rusija nadaljuje obsežno invazijo na Ukrajino, velik del zahodnega sveta z različnimi metodami sankcionira narod, ki mu predseduje Vladimir Putin. Zahodne zaveznice, vključno z Evropsko komisijo, so dosegle dogovor o nizu novih finančnih sankcij proti Rusiji. Te vključujejo tudi izključitev določenih ruskih bank iz plačilnega sistema SWIFT.

Sorodna novica "Želimo, da mednarodna umetniška skupnost ve, da mnogi v Rusiji podpiramo Ukrajino"

Tudi mednarodna filmska skupnost – filmski festivali, producenti, financerji in distributerji – se sooča z zahtevnimi odločitvami o tem, kaj storiti. Ukrajinska filmska akademija je po pisanju portala IndieWire filmsko industrijo spodbudila k temu, naj preneha poslovati s tistimi ruskimi filmskimi ustvarjalci, ki prispevajo davčne prihodke ruski vladi. V novi izjavi je skupina pozvala tudi filmske festivale, naj prenehajo sprejemati filme, ki so ustvarjeni v Rusiji, dokler se invazija ne ustavi.

"V programe večine svetovnih filmskih festivalov je redno uvrščenih več filmov, ki jih je posnela Rusija, za njihovo promocijo pa se porabijo znatna sredstva. Rezultat teh dejavnosti ni le širjenje propagandnih sporočil in izkrivljenih dejstev. Prav tako krepi zvestobo ruski kulturi – kulturi države agresorja, ki je sprožila neupravičeno in neizzvano vojno v srednji Evropi," so zapisali pri Akademiji.

Kako dati glas ukrajinskim umetnikom v času vojne?

Ukrajinsko filmsko akademijo sestavljajo ugledni umetniki in osebnosti iz filmske industrije iz vse Ukrajine. Konkretnejše zahteve skupine vključujejo odvzem akreditacije Moskovskemu mednarodnemu filmskemu festivalu Mednarodne federacije združenj filmskih producentov, pa tudi odstranitev Rusije iz vrhunskih evropskih filmskih organizacij.

Sorodna novica "Med tistimi, ki danes podpirajo Ukrajino v Ukrajini": Sean Penn v Ukrajini snema dokumentarec

Poleg razprave o tem, kako ravnati z ruskim filmom, se filmska industrija spopada tudi z vprašanji, kako dati glas ukrajinskim umetnikom v času vojne.

Novinar Eric Kohn s portala IndieWire je pred kratkim filmsko industrijo pozval, naj okrepi svojo podporo ukrajinskim filmskim ustvarjalcem, češ da bi nedavni ukrajinski filmi lahko izboljšali razumevanje razmer z Rusijo pred začetkom vojne. "Filmi so videli, da vojna prihaja – toda kdo je videl filme?" sprašuje v svoji kolumni.