Duo Pet Shop Boys je bil ustanovljen leta 1981 v Londonu. Foto: AP
Duo Pet Shop Boys je bil ustanovljen leta 1981 v Londonu. Foto: AP

Tennant, ki je synthpop duo ustanovil pred več kot 40 leti, je v intervjuju za Radio Times dejal, da bi AI lahko pomagal glasbenikom, kadar trpijo za ustvarjalno blokado ali imajo težave pri dokončevanju pesmi.

To izjavlja v času, ko se je glasbena industrija začela mobilizirati proti grožnji, ki jo predstavljajo pesmi, zložene s pomočjo umetne inteligence. Oktobra je ameriška zveza za snemanje (RIAA) opozorila, da AI-podjetja množično kršijo avtorske pravice z uporabo vzorcev glasbe za svoje programe.

Tako je denimo aprila založbi Universal uspelo doseči umik viralne pesmi Heart on My Sleeve, zložene s pomočjo AI-vokalov, ki simulirajo Draka in the Weeknda, piše Guardian.

A Tennant je zavzel bolj optimističen ton. Ob tem je povedal, kako navdušen je bil, ko je 15-letna hčerka njegovega menedžerja programu dala napotek, da sestavi pesem v slogu Pet Shop Boys.

“Obstaja pesem, za katero smo napisali refren leta 2003, pa je nikdar nismo dokončali, ker se nisem mogel domisliti prav ničesar za ostale kitice," se spominja. “Ampak zdaj lahko v program AI-ja naložite dele, ki ste jih že napisali, pritisnete na gumb, on pa zapolni vrzeli. Potem lahko vi izdelek popravite in dopolnite, ampak je vseeno uporabno orodje.”