Berlinski umetnik Boris Eldagsen želi po lastnih besedah sprožiti razpravo o vlogi umetne inteligence v fotografiji. Svoje delo je na natečaj prijavil kot preizkus, da bi ugotovil, ali so nagrade, kot je Sony World Photography Awards, pripravljene na umetno inteligenco (AI). "AI podobe in fotografije ne bi smele tekmovati za nagrade, kot je ta," je dejal za BBC.

Kaj danes še obvelja za fotografijo?
"To sta dve različni stvari," je zapisal v pojasnilu, zakaj nagrade ne bo sprejel. Namesto tega želi, da se s tem razvije po njegovem mnenju nujno potrebna razprava o vlogi umetne inteligence v svetu fotografije. "V svetu fotografije potrebujemo odprto razpravo, kaj bomo obravnavali kot fotografijo in česa ne," je še dodal.

Sorodna novica ChatGPT: "Če je bilo prej potrebnih pet ljudi za neko delo, bosta zdaj dva ali eden"

Predlog poimenovanja promptografija
Po njegovem bi morali fotografsko umetnost, ki jo ustvarja umetna inteligenca, razlikovati od same fotografije z izrazom promptografija. Prav tako se je vprašal, ali bi bilo umeščanje fotografije in promptografije v isto kategorijo napačno.

Fotografija Eldagsna v črno-beli tehniki prikazuje ženski različnih generacij, pri čemer starejša stoji za mlajšo. Organizatorji Sonyjevega natečaja so za BBC dejali, da jih je fotograf v prijavi zavedel glede tega, do katere mere je uporabil AI pri svoji stvaritvi. Dodali so, da priznavajo pomen teme, vezane na vprašanja umetne inteligence in "njenega vpliva na ustvarjanje podob danes", a so poudarili, da so nagrade "vedno bile in bodo še naprej platforma za spodbujanje odličnosti in spretnosti fotografov in umetnikov, ki ustvarjajo v tem mediju".

Predlog donacije ukrajinskemu festivalu
Eldagsen je dejal, da je organizatorjem dal jasno vedeti, da se je tudi sam želel javno vključiti v "odprto razpravo" o tej temi že veliko prej v postopku podelitve nagrad, a da mu to ni uspelo. Saj se je, kot so nato pojasnili organizatorji, "odločil zavrniti svojo nagrado", zato so "prekinili sodelovanje z njim in ga v skladu z njegovimi željami odstranili s tekmovanja". Eldagsen je za BBC dejal še, da je organizatorjem natečaja predlagal tudi donacijo nagrade fotografskemu festivalu v Odesi.