Raiven nastopa s skladbo Veronika. Foto: Reuters
Raiven nastopa s skladbo Veronika. Foto: Reuters

Četrtek je bil v Malmöju, milo rečeno, buren. Že popoldne se je v središču mesta zbrala množica protestnikov v znak podpore Palestini in proti nastopu izraelske predstavnice Eden Golan na tekmovanju. Izraelka se je s pesmijo Hurricane uvrstila v sobotni finale in se je na stavnicah zavihtela na visoko drugo mesto. Pred njo je samo hrvaški predstavnik Baby Lasagna s skladbo Rim Tim Tagi Dim.

Kako po četrtkovem polfinalu kažejo stavnice?

1. Hrvaška (41 %)
2. Izrael (19 %)
3. Švica (12 %)
4. Irska (5 %)
5. Ukrajina (5 %)
...
21. Slovenija

Sorodna novica Znana je še druga deseterica finalistov, med njimi pričakovano tudi Izraelka Eden Golan

Sodelovanje Izraela na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije je za mnoge nedopustno.

Kritiki so več mesecev pritiskali na Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU), naj Izraelu zaradi agresije v Gazo, v kateri je bilo ubitih že skoraj 35.000 Palestincev, od tega večina žensk in otrok, udeležbo na letošnji Evroviziji prepove.

Kot je povedala komentatorka četrtkovega večera Mojca Mavec, je tudi vodstvo RTV Slovenija poslalo protestno pismo. Nastop Eden Golan je opisala kot enega najbolj dramatičnih trenutkov prireditve in povedala, da je bilo med občinstvom slišati še več žvižgov kot v sredo na vaji, med katero so nekateri izžvižgali pevko.

Miša Molk: Evrovizija nikdar ni bila povsem apolitična

Hrvaški favorit: Baby Lasagna s skladbo Rim Tim Tagi Dim. Foto: Reuters
Hrvaški favorit: Baby Lasagna s skladbo Rim Tim Tagi Dim. Foto: Reuters
Sorodna novica Raiven in z njo Slovenija v evrovizijskem finalu! "Eden najsrečnejših trenutkov v mojem življenju."

Dolgoletna članica strokovne skupine za izvedbo projekta pesem Evrovizije Miša Molk je v oddaji Odmevi v torek med drugim povedala, da je prireditev, kot je tekmovanje za pesem Evrovizije, zelo težko izločena iz družbenega dogajanja in politike ter da Evrovizija ni bila nikoli popolnoma apolitična.

"Vedno se je v besedilih zaznalo nekaj ideologije. Tokrat se mi zdi, da se je EBU malce sprenevedal in je raje posegel v besedilo izraelske skladbe, imel pa je možnost in priložnost, da izloči Izrael s tekmovanja," je dodala.

Izrael je namreč pesem za evrovizijski nastop nekoliko prilagodil, saj je prvotno namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani, s čimer bi Izrael kršil načelo o nepolitičnosti, ki velja za pesmi, sodelujoče na evrovizijskem tekmovanju.

V četrtkovem polfinalu je bilo slišati 16 skladb, ki so se potegovale za mesto v finalu in predstavnike treh velikih – Španije, Italije in Francije, ki imajo mesto v sobotnem finalu že zagotovljeno. V finale so se uvrstile še Latvija, Avstrija, Nizozemska, Norveška, Grčija, Estonija, Švica, Gruzija in Armenija.

Vrstni red nastopajočih v finalu

1. Švedska
2. Ukrajina
3. Nemčija
4. Luksemburg
5. Nizozemska
6. Izrael
7. Litva
8. Španija
9. Estonija
10. Irska
11. Latvija
12. Grčija
13. Združeno kraljestvo
14. Norveška
15. Italija
16. Srbija
17. Finska
18. Portugalska
19. Armenija
20. Ciper
21. Švica
22. Slovenija
23. Hrvaška
24. Gruzija
25. Francija
26. Avstrija