Raiven in plesalci med polfinalnim nastopom. Foto: Reuters
Raiven in plesalci med polfinalnim nastopom. Foto: Reuters

"To je eden najbolj srečnih trenutkov v mojem življenju," je takoj po razglasitvi finalistov dejala Raiven in dodala, da še ni povsem dojela, kaj ji je uspelo. "Tako sem hvaležna, res, sploh ne morem ... ne morem verjeti," je čustveno dodala.

"Finale je bil zame veliko presenečenje"

Na novinarski konferenci po koncu televizijskega prenosa je Raiven priznala, da je ves čas dvomila o uvrstitvi v finale: "Res nisem bila prepričana, da nam bo uspelo priti v finale, zato je bilo to zame veliko presenečenje." Na vprašanje, ali ji je pri spopadanju s pritiskom pomagalo znanje psihoanalize, kar študira, pa je dejala, da je zelo hvaležna, ker študira ravno to, "sicer bi bilo tole zanjo precej težje".

Novinarji so jo vprašali tudi, zakaj tako velik razkorak med globoko, sporočilno pesmijo in preprostim nastopom, zakaj se ni odločila za bolj dramatičen nastop. Raiven je pojasnila, da se pri glasbenem ustvarjanju vedno odloča po občutku. "Že ko smo snemali videospot, sem vedela oz. mi je prišlo na misel, da bi bila na odru rada povsem gola in v srebrnem. Nisem vedela, zakaj," je priznala in dodala, da ima občutek, da nastop res odraža njo kot osebo. "In mislim, da mi ni treba ničesar dodati. Če bi dodala še kaj več, bi to samo odvrnilo pozornost od mene in plesalcev," je še dejala.

Slovenija: Raiven - Veronika

V sobotnem finalu bomo poleg Raiven in njene Veronike slišali še Teyo Doro iz Srbije, Iolando iz Portugalske, ukrajinski predstavnici alyono alyono in Jerry Heil, Silvestra Belta iz Litve, predstavnika Finske, ki nastopa pod vzdevkom Windows95Man, Silio Kapsis s Cipra, Baby Lasagno iz Hrvaške, Bambie Thug iz Irske in Tali, ki zastopa Luksemburg.

Po koncu televizijskega prenosa je potekal tudi žreb vrstnega reda nastopov. Slovenija bo nastopila v drugi polovici finalnega večera, kdaj točno, bodo določili producenti tekmovanja.

Klepet z Raiven

Z Raiven boste lahko o njenih občutkih po uvrstitvi v finale poklepetali 8. maja predvidoma ob 18. uri, v MMC-jevem spletnem klepetu. Že zdaj vabljeni k sodelovanju!

Kako je potekal prvi polfinalni večer?

Evrovizijski večer je v areni Malmö sicer najprej zavzela predstavnica Cipra Silia Kapsis s skladbo Liar, sledila je srbska glasbenica Teya Dora s pesmijo Ramonda, Silvester Belt iz Litve je pel Luktelk, Bambie Thug, ki zastopa Irsko, pa Doomsday Blue.

Ukrajina je letos za evrovizijski predstavnici izbrala alyono alyono in Jerry Heil, ki sta peli Teresa & Maria. Poljsko je zastopala Luna s pesmijo The Tower, Hrvati pa so v evrovizijski boj poslali Baby Lasagno in njegovo nalezljivo pesem Rim Tim Tagi Dim.

Hera Björk z Islandije je kot osma zapela Scared of Heights, nato pa je oder zavzela slovenska predstavnica Raiven, ki je areno Malmö očarala z Veroniko.

Finsko je letos zastopal Windows95Man s pesmijo No Rules, Moldavijo pa Natalia Barbu s skladbo In the Middle. Azerbajdžan je v Malmö poslal moški duet Fahreeja in Ilkina Dovlatova, ki sta v maternem jeziku zapela Özünlə Apar. Z drugega konca sveta, Avstralije, je na Švedsko pripotovala še zasedba Electric Fields s pesmijo One Milkali, predzadnja je na oder stopila Portugalka Iolanda, ki je zapela skladbo z naslovom Grito, 15-erico tekmovalnih nastopov pa je sklenila predstavnica Luksemburga Tali s pesmijo Fighter.

Nastopi treh predstavnikov "velikih" že v polfinalu

Sorodna novica Kako so peli torkovi polfinalisti in kdo je vas najbolj prepričal?

Letos je EBU uvedel še eno novost – prvič se bo namreč zgodilo, da bodo predstavniki t. i. velikih petih držav (Španije, Italije, Francije, Združenega kraljestva, Nemčije) in države gostiteljice (Švedske), ki so v finale uvrščeni neposredno, svoje pesmi v živo odpeli že v obeh polfinalih. V nocojšnjem polfinalu smo tako po četrti pesmi slišali Ollyja Alexandra iz Združenega kraljestva s pesmijo Dizzy. Pozneje so nastopili še norveški duet, ki poje za Švedsko, Marcus & Martinus, in Isaak iz Nemčije.

V veliki finale, ki bo na sporedu v soboto, se bo iz polfinala uvrstilo deset držav.

O napredovanju iz polfinala letos prvič odločajo le glasovi gledalcev s spletnega in telefonskega glasovanja, že pred samo prireditvijo pa so lahko glasove na spletu oddajali prebivalci držav, ki na Evroviziji ne sodelujejo (t. i. preostanek sveta) – njihov glas nato skupno šteje kot glas ene države.

Sicer pa bodo glasovi razporejeni po sistemu pol-pol (polovico glasov prispeva telefonsko glasovanje, polovico pa spletno glasovanje), nacionalne strokovne žirije pa bodo svoje glasove lahko oddale šele v sobotnem finalu. Žirije so sicer spremljale ponedeljkovo generalko in oddale glasove, a bi te upoštevali le, če bi se kaj zapletlo pri telefonskem in spletnem glasovanju.

Drugi polfinalni večer bo v četrtek, ko se bodo predstavili Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska.

Poleg držav, ki se bodo v veliki finale uvrstile po glasovanju občinstva, si je sobotni nastop že tradicionalno zagotovila velika evrovizijska peterica, ki v blagajno Evropske radiodifuzne zveze prispeva največ, in država gostiteljica, Švedska.

Letošnjo Evrovizijo vse tri večere povezujeta švedska igralka Malin Åkerman in stara znanka Evrovizije, Petra Mede, ki je to glasbeno tekmovanje do zdaj vodila že dvakrat.

Malin Åkerman in Petra Mede Foto: Reuters
Malin Åkerman in Petra Mede Foto: Reuters

Evrovizijski spektakel s komentatorskega mesta vse tri večere na 1. programu Televizije Slovenija spremlja Mojca Mavec, na valovih Vala 202 pa poslušalcem družbo dela Maj Valerij.

Pesem Evrovizije švedski Malmö gosti po lanski zmagi švedske predstavnice Loreen s pesmijo Tattoo v Liverpoolu. Švedska je tekmovanje za pesem Evrovizije gostila že šestkrat. V prestolnici Stockholm so se države pomerile v letih 1975, 2000 in 2016, Göteborg je Evrovizijo gostil leta 1958, evrovizijski vrvež pa je v preteklosti izkusilo tudi mesto Malmö.

Mesto z okoli 362.000 prebivalci je bilo evrovizijsko obarvano že v letih 1992 in 2013. Letos tam pričakujejo okoli 100.000 obiskovalcev. Osrednje prizorišče je arena Malmö, ki sprejme 15.000 obiskovalcev.

Leto 2024 je za švedsko evrovizijsko zgodovino pomembna obletnica – mineva namreč 50 let od zmage ikonične zasedbe ABBA, najbolj prepoznavne evrovizijske zmagovalke v zgodovini.

Pesem Evrovizije 2024, prvi polfinale, celoten posnetek