Varuhinja pravic gledalcev je 18. 3. 2022 na podlagi odzivov gledalcev na napovedano začasno ukinitev oddaj Studio City, Tednik in Tarča pripravila mnenje s predlogom vodstvu TV Slovenija, da tudi v predvolilnem času poskuša ohraniti oddajo Studio City ali vsaj nekaj oddaj tudi v predvolilnem času.Varuhinja pravic gledalcev je 18. 3. 2022 na podlagi odzivov gledalcev na napovedano začasno ukinitev oddaj Studio City, Tednik in Tarča pripravila mnenje s predlogom vodstvu TV Slovenija, da tudi v predvolilnem času poskuša ohraniti oddajo Studio City ali vsaj nekaj oddaj tudi v predvolilnem času.

Vodstvo RTV Slovenija je na predlog, da poskusi umestiti eno ali več oddaj na spored tudi v predvolilnem času, odgovorilo, da je to neizvedljivo zaradi umestitve vseh predvolilnih soočenj na TV Slovenija 1 in zaradi zasedenosti studijskih in produkcijskih kadrovskih kapacitet.

Varuhinja je po teh odgovorih zapisala mnenje, da je vodstvo RTV Slovenija argumentirano pojasnilo razloge, zaradi katerih v predvolilnem času ni možna izvedba oddaj Studio City, Tednik in Tarča ter da je TV Slovenija z večjim številom tematskih soočenj primerno naslovila tako v Zakonu o RTV Slovenija predpisane obveznosti, da v času volilne kampanje da »brezplačno na razpolago del programskega časa za predstavitev kandidatk in kandidatov«, kot tudi prisluhnila upravičenim pričakovanjem in pravicam gledalcev, da dobijo poglobljene in vsestranske predstavitve vseh političnih strank in list, ki kandidirajo na državnozborskih volitvah. Z večjim številom tematskih soočenj so državljani bolje opremljeni za kakovostno izbiro na volitvah ter s tem za izvrševanje ustavno določene volilne pravice, s katero državljanke in državljani posredno izvršujejo oblast. Te ustavne pravice pa so pomembnejše od pričakovanj gledalcev, da imajo tudi v predvolilnem času na voljo ustaljene oddaje.

Celotno poročilo je dostopno na povezavi.