Zadnjega zapornika iz zapora Abi Grajb so ZDA izročile iraškim oblastem avgusta leta 2011. Foto: EPA
Zadnjega zapornika iz zapora Abi Grajb so ZDA izročile iraškim oblastem avgusta leta 2011. Foto: EPA
Abu Grajb
Za dogodke, ki so se dogajali za zidovi Abu Grajba, svet ne bi vedel, če se v javnosti ne bi pojavile fotografije mučenja zapornikov. Foto: EPA

Prvo tovrstno sodno poravnavo do zdaj je plačalo ameriško podjetje Engility Holdings, ki je prej delovalo pod imenom L-3 Services. To je za ameriško vojsko v Iraku opravljajo prevajalske storitve.
A kot se je izkazalo, so nekateri zaposleni v omenjenem podjetju v zaporu Abu Grajb "v daljšem časovnem obdobju sodelovali pri mučenju in zlorabah zapornikov v Iraku … Pri tem pa podjetje o zlorabah ni poročalo ameriškim pristojnim organom v Iraku," piše v obtožnici.

Usodno je bilo razkritje fotografij
Kaj vse se dogaja za zidovi Abu Grajba, ni bilo znano vse do leta 2004, ko so v svetovnih medijih zaokrožile fotografije, ki so prikazovale zlorabe zapornikov in močno prizadele ugled ameriške vojske.
Razkritje zlorab je skoraj odneslo s položaja obrambnega ministra Donalda Rumsfelda, a je posledice takrat nosilo le enajst navadnih vojakov, ki so izvajali zlorabe. Med njimi je najvišjo kazen, deset let zapora, dobil desetnik Charles Graner.
Graner je bil namreč vodja šestčlanske skupine paznikov, ki so spolno poniževali zapornike, med drugim tudi tako, da so jih slekli do nagega, jim z vrvjo zvezali roke in jih posadili na tla ter nanje ščuvali pse, vse skupaj pa so fotografirali. Med drugim so zapornike izpostavljali tudi električnim šokom.
Odgovornost zasebnih podjetij
Odvetnik zapornikov Baher Azmy je za BBC dejal, da je vsak izmed 71 nekdanjih iraških zapornikov dobil odškodnino "za prizadete rane, ki so jih dobili s ponavljajočim se mučenjem in zlorabami". Ob tem je dejal, da so se pred roko pravice do zdaj znašli le nekateri vojaki, ne pa tudi zasebna podjetja, katerih zaposleni so sodelovali pri mučenjih zapornikov.

"Ta razsodba bo odpravila pravno luknjo, zaradi česar bodo svoj del odgovornosti morala prevzeti tudi zasebna podjetja – ki so med drugim od ameriške vlade za svoje delo v Iraku zaslužile na milijone in milijone dolarjev -, del svojega dobička pa bodo morala vrniti posameznikom, ki so jim naredili krivico," je dejal Azmy, ki je dodal, da še ni znano, kako si bodo zaporniki med seboj odškodnino razdelili.

Ameriška zasebna podjetja v Iraku zaslužila na milijone dolarjev
Kot še piše BBC, imajo predstavniki ameriške vlade imuniteto in zato ne morejo odgovarjati pred vojnim sodiščem, se pa zato sodišča še vedno ukvarjajo z vprašanjem, kakšno odgovornost nosijo zasebna podjetja, ki jih je za storitve v Iraku najela ameriška vlada, in ali bi tudi ta podjetja morala biti pod protektoratom imunitete.
Novo sojenje že poleti
Naslednje podjetje, ki se bo moralo letos poleti zagovarjati pred roko pravice, je podjetje CACI, ki je ameriški vojski zagotavljajo t. i. zasliševalce zapornikov.