Foto:
Foto:
Ameriški zapor v Guantanamu na Kubi.

Ukrep naj bi bil del napovedi novega upravnika zapora, ki je dejal, da naj bi se končno število zapornikov gibalo med 1.500 in 2.000. Do zdaj je bilo v zaporu okoli 3.800 ujetnikov.

V četrtek je zapor nepričakovano obiskal tudi ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld, ki je izjavil, da je zapornike zlorabljala le peščica paznikov. Pojasnil je, da so zlorabe hudo presenetile tudi njega in da ne izražajo pravih namenov ameriške vojske v Iraku.

Guantanamo kot Irak
Dva Britanca, ki sta bila zaprta v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi, trdita, da so ju v priporu mučili. To sta zapisala v odprtem pismu ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu. Shafiq Rasul in Asif Iqbal, ki so ju iz Guantanama po dveh letih izpustili sredi marca, trdita, da so z njima ravnali podobno kot z iraškimi ujetniki.

Morala sta gola stati pokonci, grozili so jima s psi, podvržena sta bila ledenim temperaturam, pa tudi enakim ponižanjem in tehnikam stresa, kot so jih uporabljali v Iraku. Sicer je v Guantanamu zaprtih okoli 600 ujetnikov iz 40 držav, večinoma pa so bili zajeti med vojno v Afganistanu jeseni 2001.

Njuna odvetnica je dejala, da si želita, da bi bilo svetu jasno, da je to, kar se je zgodilo njima, del ameriške vojaške politike pri upravljanju z različnimi razmerami v svetu. V
Guantanamu so sicer zaprti še štirje Britanci, za katere London vztraja, da jim morajo pravično soditi ali jih poslati v domovino.

Sivits proti kolegom
24-letni vojaški policist Jeremy Sivits iz Pensilvanije, ki se bo moral kot prvi zagovarjati pred vojaškim sodiščem zaradi mučenja zapornikov v zaporu Abu Graib, pa je povedal, da so se ameriški vojaki smejali in šalili, ko so pretepali, slačili in spolno zlorabljali ujetnike.

Dodal je, da višji po rangu v poveljniški strukturi niso odobrili zlorab. Proti Sivitsu se bo proces začel 19. maja, po pričakovanjih pa se bo zagovarjal kot kriv in bo pričal proti svojim kolegom. Pristal je na sodelovanje s tožilci in zato se mu obetajo milejše obtožbe. Odvetniki
vojakov, ki jih obremenjuje pričanja Sivitsa, pa mu očitajo prav dogovor s tožilstvom.

Nek Iračan pa je za arabsko televizijo Al Arabija danes povedal, da so britanske sile mučile in ubile njegovega priprtega sina, nato pa se opravičile in mu ponudile 3.000 dolarjev odškodnine.