Vučić je že drugič letos obiskal Moskvo. Med drugim se Srbija zanima za nakup ruskega orožja. Foto: Reuters
Vučić je že drugič letos obiskal Moskvo. Med drugim se Srbija zanima za nakup ruskega orožja. Foto: Reuters
Putin v Moskvi sprejel Vučića

Vučić se je kot predsednik srbske vlade z ruskim predsednikom v Moskvi srečal marca letos, danes pa ga je Putin gostil kot predsednika države.

Predsednika sta se strinjala, da so odnosi med državama zelo dobri, je za Televizijo Slovenija poročala Vlasta Jeseničnik. Blagovna menjava se povečuje. Lani je po besedah Vučića znašala dve milijardi in tristo milijonov dolarjev. Srbija, ki uživa ugodnosti sporazuma o prosti trgovini, ki sta ga državi sklenili leta 2000, želi sodelovanje z Moskvo poglobiti na vseh področjih, je poudaril srbski predsednik.

Od Rusije je letos kupila šest vojaških lovcev mig 29, v Moskvi pa so se pogovarjali tudi o nakupu vojaških helikopterjev in drugega orožja. Vučić se je Putinu zahvalil za njegovo osebno podporo in za podporo Rusije pri, kot je dejal, ozemeljski celovitosti in suverenosti Srbije. Rusija namreč ne priznava Kosova kot samostojne države.

Putin pa je spomnil, da bodo naslednje leto zaznamovali 180. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.

Tako Rusija kot EU
Srbija - čeprav krepi odnose z Rusijo - ostaja na evropski poti. Srbska premierka Ana Brnabić je med sinočnjim srečanjem z visoko predstavnico EU-ja za zunanje zadeve in varnostno politiko Federico Mogherini dejala, da članstvo v Evropski uniji ostaja zunanjepolitična prioriteta Beograda, je še poročala Vlasta Jeseničnik.

Putin v Moskvi sprejel Vučića