Srbski premier Aleksandar Vučić in njegov ruski kolega Dimitrij Medvedjev na lanskem srečanju v Moskvi. Foto: Reuters
Srbski premier Aleksandar Vučić in njegov ruski kolega Dimitrij Medvedjev na lanskem srečanju v Moskvi. Foto: Reuters
Na shodih v podporo Vojislavu Šešlju leta 2014 so bili tudi transparenti s podobo Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Putin je bil leta 2014 častni gost na srbski vojaški paradi. Foto: Reuters
Srbija na prepihu med Zahodom in Moskvo. Foto: Reuters
Ob obisku Vladimirja Putina v Beogradu leta 2014. Foto: Reuters

A če pridružitev EU-ju za večino Srbov ni tako problematična, česa takega ne bi mogli trditi za srbsko počasno približevanje Natu. Večina Srbov se namreč še kako dobro spominja Natovega bombardiranja Beograda leta 1999, zato ne skrivajo sovražnosti do severnoatlantskega zavezništva, za nameček pa se Beograd boji, da bi se s pridružitvijo Natu skrhale prijateljske vezi z Moskvo.

"Srbija se ne more popolnoma obrniti k Natu. Bo pa z zavezništvom ohranjala najvišjo raven sodelovanja, ne da bi spremenila svoj status članstva v tej organizaciji," je za Reuters povedal Genady Sysoev, balkanski dopisnik za ruski časopis Kommersant. "Srbija pa se tudi ne more obrniti povsem k Rusiji, ker ne bo nobeno srbsko vodstvo tvegalo izgube zahodnih naložb in finančne pomoči."

Srbija je ena redkih balkanskih držav, ki ni članica Nata, katerega sile so še vedno na Kosovu, nekdanji srbski provinci, katere osem let stare samostojnosti Beograd še vedno ne priznava. Se pa je Srbija leta 2006 pridružila Natovemu Partnerstvu za mir (PfP), Beograd pa je lani podpisal Individualni partnerski akcijski načrt (IPAP), kar je najvišja stopnja povezave med Natom in državo nečlanico.

Proti Natu brez velikega oglaševanja?
"Srbija je pokazala veliko navdušenja za partnerstvo z Natom, odnosi med Natom in Srbijo se bodo razvijali naprej, koristi za Srbijo pa se bodo povečevale," je pred dnevi za Tanjug povedal Gordon Duguid, namestnik poveljnika misije ZDA v Srbiji. A kot poudarja Reuters, Srbija goji topla čustva do zaveznice Rusije, nečlanice Nata, ki je na prošnjo Beograda denimo preprečila, da bi Kosovo postal član Združenih narodov.

Srbijo z Moskvo vežejo tudi pravoslavne in slovanske tradicije, poleg tega pa je odvisna od ruskih energetskih virov. Največja srbska naftna družba, Naftna industrija Srbije (NIS), je v večinski lasti ruskega Gazproma, plin pa uvaža iz Rusije. V znamenje dobrih odnosov je Beograd leta 2012 tudi dovolil Moskvi, da v južnem srbskem mestu Niš postavi oporišče za hitro odzivanje v izrednih situacijah, kot so gozdni požari in poplave. Srbska vojska pa tudi ohlapno temelji na ruski tehnologiji - dediščina jugoslovanskih vezi s Sovjetsko zvezo.

Srbski politiki nočejo razkriti celotnega obsega srbskega partnerstva z Natom, saj si ne želijo odtujiti tistega dela prebivalstva, ki jim je bolj kot Zahod zgled Rusija ali pa še vedno gojijo preveč zamer do severnoatlantskega zavezništva. "Strah jih je, da bi jim že sama omemba Nata zbila njihove ratinge, saj je zavezništvo izredno nepriljubljeno," pravi Milan Karagaća, nekdanji vojaški diplomat in član beograjskega miselnega središča Center za zunanjo politiko. Beograd, ki ni podprl sankcij, ki jih je Zahod naprtil Rusiji, si tudi ne želi zameriti se Moskvi. Vladimir Putin je od leta 2000 Srbijo že večkrat obiskal, tako kot predsednik kot premier, leta 2014 pa je bil celo častni gost na vojaški paradi ob osvoboditvi Beograda izpod jarma nacistične Nemčije.

Srbsko-ruska naveza
Srbski predsednik Tomislav Nikolić in premier Aleksandar Vučić sta tudi večkrat odpotovala v Moskvo, Srbija od Rusov kupuje orožje, prejšnji teden pa je Vučić dejal, da želi Srbija za 260 milijonov evrov kupiti štiri ruske lovce. Provladni mediji ugibajo, da bo za jeseni napovedani obisk ruskega premierja Dimitrija Medvedjeva postavil tudi neke okvire vojaškega sodelovanja med državama, čeprav so bili rezultati do zdaj precej skromni. Prejšnji teden je Srbija prejela dva ruska vojaška helikopterja, ki ju je kupila za 25 milijonov evrov, prevzem pa so prikazali tudi na državni televiziji, kar se pri primerljivih dogodkih, v katere je vpleten Nato, ne dogaja. "Vojaško-politično sodelovanje med Srbijo in Rusijo se ni kaj dosti razširilo, samo veliko govora je bilo," je povedal Sysoev.

Lani je srbska vojska sodelovala pri 197 dejavnostih z Natom in še pri 370 bilateralnih dejavnostih z državami članicami Nata. Z Rusijo so jih organizirali 36. Od 21 meddržavnih vojaških usposabljanj je srbska vojska z Rusijo sodelovala le v dveh. "Srbski cilj je pridružitev Evropski uniji, proces pa bo vključeval tudi EU-jev načrt splošne varnosti in obrambne politike. Večina Natovih politik temu načrtu ustreza," je povedal predstavnik srbskega obrambnega ministrstva, ki pa je želel ostati neimenovan. "Rusija ostaja partnerica, Natu se ne bomo pridružili, je pa naša pot usmerjena v Zahod."

Vučić izključuje referendum o EU-ju
Je pa moral ob britanskem referendumu o izstopu iz EU-ja srbski premier Vučić odgovarjati na vprašanja o referendumu o pridružitvi EU-ju. Kot je povedal Vučić za nemški časnik Bild am Sonntag, Srbija ne namerava razpisati referenduma glede srbske priključitve EU-ju. Beograd sicer računa, da bo Srbija v EU vstopila leta 2020. Bild je Vučića povprašal o navedbah, da naj bi Putin izkoriščal svoj vpliv v Srbiji in pozival k referendumu o EU-ju. "O Putinu ne vem nič, vem pa, da nekatere srbske stranke odkrito pozivajo k temu," je dejal srbski premier. "Moj odgovor na to je jasen: referenduma ne bo, ne glede na to, koliko pobud za to se bo pojavilo."

Več manjših desnih strank, naklonjenih tesnejšim vezem s Kremljem, je v preteklosti že pozvalo k referendumu o srbski pridružitvi EU-ju, čeprav je država šele začela pristopna pogajanja. Vučić pravi, da je že pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami jasno povedal, da je njegov cilj vstop v EU. "Zmagali smo z absolutno večino. Storili bomo vse, kar lahko, da dosežemo ta cilj. Če bi s te poti skrenili, bi Srbija šla v napačno smer."

Vučić in njegovo zavezništvo s Srbsko napredno stranko na čelu je na volitvah 24. aprila zmagalo prepričljivo z 48,24 odstotka glasov, je pa premier ob tem povedal, da v Srbiji kroži "veliko neumnih in nevarnih idej" in da če v državi izbruhne kriza, bo kriza zajela celotno regijo. "Stari konflikti bi se lahko ponovno obudili," je opozoril. Vučić je še dejal, da ga zelo skrbi, da bi se razpoloženje v Srbiji lahko obrnilo proti EU-ju: "Odločitve, kot so tiste o pogajanjih za pridružitev, krepijo nacionalistične sile v naši državi, še posebej ker smo se v prejšnjih korakih odrezali bolje kot vsi drugi."