Zelenski in Blinken. Foto: Reuters
Zelenski in Blinken. Foto: Reuters

Blinken želi med obiskom zagotoviti nadaljnjo podporo ZDA Ukrajini, je pojasnil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller.

Blinken je tako v govoru na univerzi v Kijevu Ukrajincem že v uvodu sporočil, da "niso sami". "ZDA vam stojijo ob strani od prvega dne. Z vami smo tudi danes in ostali bomo z vami," je dejal.

Poudaril je, da je vojna v Ukrajini "na kritični točki", ob tem pa poudaril, da ruska vojska pri zdajšnji invaziji okoli Harkova uporablja severnokorejsko strelivo, iranske brezpilotne letalnike in kitajske komponente za oborožitvene sisteme. Ampak, ko je poudaril, bodo ZDA vedno stale ob strani Ukrajine in njeni pravici do samoobrambe.

Blinken je še dodal, da so "ljudje iz vseh pokrajin, vseh skupnosti in vseh institucij stopili skupaj, da bi služili" v prvih bojnih linijah za obrambo Ukrajine. Ob tem je pojasnil, da je bila nedavna reforma mobilizacije "težka odločitev, ampak nujna" za obnovo postave na bojišču.

"Putinu ste preprečili njegov cilj izbrisanja Ukrajine z zemljevida," je poudaril in dodal, da je Ukrajini tudi uspelo odvrniti ruske sile od napada na Kijev.

Blinken: Ukrajino peljemo v Nato

Blinken je imel govor na univerzi v Kijevu. Foto: Reuters
Blinken je imel govor na univerzi v Kijevu. Foto: Reuters

"Pomagali vam bomo, da bo Rusiji še težje napasti Ukrajino," se je zavezal minister in povedal, da je ameriški predsednik Joe Biden obnovil pošiljke orožja Ukrajini "še isto minuto", ko je kongres prejšnji mesec sprejel 61 milijard dolarjev vreden sveženj pomoči. "Ukrajino peljemo v Nato. In zagotovili bomo, da bo ukrajinski most do Nata močan."

Blinken je tudi dejal, da mora Rusija plačati – dobesedno – za uničenje, ki ga je povzročila v Ukrajini. "Še en ključni korak je, ki ga lahko naredimo: da prisilimo Rusijo, da plača za obnovo Ukrajine. Kar je Putin uničil, bi morala plačati Rusija. To terja mednarodna zakonodaja. To si Ukrajinci zaslužijo."

Blinken Zelenskemu: Ameriška pomoč je na poti

Blinken je že pred govorom na univerzi v pogovoru z Zelenskim dejal, da je ameriška vojaška pomoč "na poti", da je je nekaj že prišlo, še več pa je bo. "Odločeni smo, da skupaj s številnimi drugimi partnerji Ukrajini zagotovimo, da uspete na bojišču," je dejal.

Zelenski pa je povedal, da ukrajinski "bojevniki" preživljajo "težko obdobje", še posebej na vzhodu države. Blinknu se je zahvalil za "ključno pošiljko" vojaške pomoči, ki jo je ameriški kongres sprejel prejšnji mesec, poroča BBC.

Poudaril je, da je pomembno, da pride orožje v Ukrajino čim prej. Pojasnil je, da ukrajinska vojska potrebuje predvsem sisteme zračne obrambe, zlasti v Harkovski oblasti na vzhodu, kjer so ruske sile v okviru ofenzive v zadnjih dneh dosegle določene taktične uspehe.

Ameriška pošiljka pomoči vsebuje strelivo za zračno obrambo, vključno z raketami zemlja-zrak, in raketne sisteme stinger. Vključuje tudi rakete himars, rakete dolgega dosega atacms in strelivo za havbice m777.

Blinken v Kijevu. Foto: EPA
Blinken v Kijevu. Foto: EPA

Blinken se bo v Kijevu med drugim srečal tudi z zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, s katerim naj bi razpravljal o razmerah na bojišču ter vplivu nove varnostne in gospodarske pomoči ZDA.

Teme pogovorov so bile tudi dolgoročne varnostne zaveze in tekoče delo za podporo ukrajinskemu gospodarskemu okrevanju.

To je Blinknov četrti obisk v Kijevu po februarju 2022, ko je Rusija začela invazijo v Ukrajini, ki se trenutno bojuje z novo rusko ofenzivo na severovzhodu države.

Ameriški kongres je konec aprila odobril več kot 60 milijard dolarjev vredno pošiljko pomoči Ukrajini. Prejšnji teden pa je ameriška vlada napovedala nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti okoli 400 milijonov dolarjev. Ta med drugim vključuje strelivo za zračni obrambni sistem patriot, raketne sisteme himars s strelivom ter protiletalske rakete stinger in topniško strelivo.

Ruska obramba nad Belgorodom prestregla rakete

Ruska zračna obramba je nad Belgorodom prestregla 25 raket, izstreljenih iz Ukrajine, je medtem sporočilo rusko ministrstvo za obrambo.

Ukrajina, ki je v teh dneh pod pritiskom zaradi ruske kopenske ofenzive v vzhodni Harkovski oblasti, je v zadnjih mesecih okrepila napade na cilje na ozemlju Rusije. V nedeljo naj bi na regijo Belgorod izvedla raketni napad, v katerem je bilo ubitih 15 ljudi.

Medtem naj bi neznani storilci na železniški postaji Kotluban v ruski regiji Volgograd iztirili vagone tovornega vlaka. Ruske oblasti se na dogodek še niso odzvale. Odgovornost za podobne incidente so sicer v preteklosti pripisali Ukrajini in njenim podpornikom.