Ruska medcelinska balistična raketa RS-24 jars na paradi na Rdečem trgu v Kremlju. Foto: Reuters
Ruska medcelinska balistična raketa RS-24 jars na paradi na Rdečem trgu v Kremlju. Foto: Reuters

Ministrstvo je sporočilo, da je vaje odredil predsednik Vladimir Putin, izvedli pa jih bodo v bližnji prihodnosti in bodo vključevale tako letalstvo kot mornarico.

Cilj vaj je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva vzpostaviti pripravljenost na vojskovanje z uporabo taktičnega jedrskega orožja, ki ga je mogoče na bojišče izstreliti z raketami krajšega dosega. V vajah bodo sodelovale tudi enote južnega vojaškega okrožja, ki delujejo tudi na zasedenih ukrajinskih ozemljih.

Namen vaje je zagotoviti ozemeljsko celovitost in suverenost Rusije "kot odgovor na provokativne izjave in grožnje nekaterih zahodnih uradnikov proti Ruski federaciji", je navedlo ministrstvo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da so vaje s taktičnim jedrskim orožjem odgovor na izjave Zahoda o pošiljanju vojakov v Ukrajino, pri čemer je mislil na izjave francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter britanskega zunanjega ministra Davida Camerona, ki je dejal, da Ukrajina z britanskim orožjem lahko napada cilje v Rusiji.

Ruska jedrska doktrina za zdaj brez sprememb

Ruski predsednik in vrhovni poveljnik vojske Vladimir Putin retoriko jedrskih groženj uporablja vse od začetka napada na Ukrajino. Februarja je v svojem govoru o stanju v državi opozoril na resnično tveganje jedrske vojne.

Lani je Rusija preklicala ratifikacijo pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov in prekinila sodelovanja z ZDA pri pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start. ZDA pravijo, da grožnje jemljejo resno, vendar niso opazili večjih sprememb pri ruskem upravljanju jedrskega orožja.

Putina so zagovorniki trdnejšega pristopa napeljevali, naj spremeni rusko jedrsko doktrino, ki določa pogoje, pod katerimi bi Ruska federacija lahko uporabila jedrsko orožje, vendar je Putin predlog lani zavrnil, češ da ne vidi potrebe po spremembi doktrine.

Ta na splošno opravičuje uporabo jedrskega orožja v primeru odgovora na napad z jedrskim ali drugim orožjem za množično uničevanje, "ko bi bil ogrožen sam obstoj države".

Rusija in ZDA sta daleč največji jedrski sili na svetu, saj imata več kot 10.600 od 12.100 jedrskih bojnih glav na svetu. Tretji največji jedrski arzenal ima Kitajska, sledita ji Francija in Velika Britanija.