Vikernes je bil med prejemniki Breivikovega manifesta. Se je pa Vikernes na spletni strani distanciral od Breivika, ki ga je med drugim označil za
Vikernes je bil med prejemniki Breivikovega manifesta. Se je pa Vikernes na spletni strani distanciral od Breivika, ki ga je med drugim označil za "morilca ducatov norveških najstnic". Foto: EPA

Po besedah francoskega notranjega ministra 40-letni Kristian "Varg" Vikernes predstavlja potencialno grožnjo družbi. Francoske oblasti so Vikernesa prijele v Correzu v osrednji Franciji, potem ko je njegova žena pred kratkim kupila štiri puške. Norvežan je bil med 530 prejemniki 1.500 strani dolgega manifesta, ki ga je poslal Breivik pred svojim morilskim pohodom, v katerem je ubil 77 ljudi.

Aretirani 40-letni Kristian Vikernes je po navedbah francoskega notranjega ministrstva "blizu neonacističnemu gibanju" in "predstavlja potencialno grožnjo za družbo, kot kažejo njegovi predlogi, objavljeni na svetovnem spletu". Po navedbah sodnega vira je bil označen za potencialno nevarnega. Policija je v preiskavi doma paru zasegla šest kosov orožja, od tega štiri karabinke.

Organe pregona pa skrbijo predvsem njegovi spletni zapisi, ki so odkrito antisemitski in ksenofobični. Se je pa Vikernes na spletni strani distanciral od Breivika, ki ga je med drugim označil za "morilca ducatov norveških najstnic".

Vikernes je bil leta 1994 obsojen na 21 let zapora, potem ko je do smrti zabodel svojega prijatelja. Po 16 letih je bil izpuščen iz zapora in se je nato leta 2010 z ženo Marie Cachet in tremi otroki preselil v Francijo. Vikernes je glasbenik, ki nastopa pod imenom Varg, ukvarja pa se s heavy metalom.


Že več let pod budnim nadzorom policije
Policija je njegove dejavnosti spremljala že več let. Na začetku meseca se je protiteroristični oddelek sodišča v Parizu odločil za začetek preiskave, potem ko je 25-letna Cachetova sicer zakonito kupila orožje. Aretirali so ju danes na njihovem domu v mestu Salon-la-Tour v osrednji Franciji.