Sadiq Khan. Foto: Reuters
Sadiq Khan. Foto: Reuters

Khan je na podlagi rezultatov iz vseh 14 londonskih volilnih okrajev prejel 43,7 odstotka glasov volivcev, njegova tekmica iz vrst konservativcev Susan Hall pa 32,6 odstotka. Khan je osvojil 276.000 glasov več kot protikandidatka.

Volilna udeležba je bila 42,8-odstotna, poroča BBC, le malo manj kot na zadnjih županskih volitvah leta 2021.

53-letni Khan, sin pakistanskih priseljencev in prvi muslimanski župan britanske prestolnice, je bil prvič izvoljen leta 2016. Z zmago na tokratnih volitvah je postal prvi župan Londona, ki si je zagotovil tretji mandat.

Med drugimi stvarmi je Khan obljubil enoletno zamrznitev cen javnega prevoza v mestu in štiri leta brezplačnih obrokov za učence osnovnih šol v starosti med 7 in 11 let.

Zaradi slabega volilnega rezultata britanskih vladajočih konservativcev na četrtkovih lokalnih volitvah je vodja laburistov Keir Starmer danes izjavil, da konservativci pod vodstvom Rishija Sunaka ne smejo ostati na oblasti niti minuto dlje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že v četrtek, ko je bilo jasno, da so britanski konservativci utrpeli boleč poraz na nadomestnih volitvah v enem od okrajev, na katerih so parlamentarni sedež osvojili opozicijski laburisti, ki so pridobili podporo tudi na lokalnih volitvah v Angliji, je Starmer poudaril, da je čas za razpis volitev.

Na četrtkovih volitvah so britanski volivci in volivke ob predstavnikih v 107 lokalnih svetov volili tudi župane v enajstih mestih, pa tudi 25 članov londonske mestne skupščine.